Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

KD: Vi kan inte blunda för de socioekonomiska skillnaderna

Replik till: ”S: Mer resurser till vårdcentralerna” NP 3 juli

Annons

Anmäl text- och faktafel

KD bedriver ingen skrämselpropganda vad gäller vården, skriver gruppledaren Antonella Pirrone. Foto: Isabell Höjman/TT

I en replik till en artikel där jag redogör för min vision för sjukvården och hur vården i Nynäshamn har förbättrats under alliansens styre i landstinget, beskyller Erika Ullberg (S) och Patrik Isestad (S) mig för att bedriva skrämselpropaganda.

Inledningsvis vill jag säga att vi har samma målsättning för Stockholmsvården – att uppnå hög kvalitet, goda arbetsvillkor och mesta möjliga vård för skattepengarna. Det som skiljer oss åt är medlen. Jag tror på idén om ett system där privata vårdgivare tillåts bidra till vårdens utveckling. Sjuksköterskor, läkare och all annan vårdpersonal både från landstingsdrivna och privata verksamheter uträttar stordåd och hjälper tusentals patienter varje dag i Stockholm. Det är positivt att olika aktörer vill och kan investera i vår gemensamma välfärd – en vårdmodell som Socialdemokraterna vill slå sönder. Det ger också vårdens medarbetare större möjlighet att utforma vården. Den trygga nära vården behöver byggas ut men jag avfärdar bestämt den nattsvarta bild som Socialdemokraterna ger av Stockholms och Nynäshamns sjukvård.

För att stärka primärvården har landstinget bland annat satsat 125 miljoner extra på vårdcentralerna i år. Nynäshamn får den fjärde högsta procentuella ökningen av alla kommuner i länet. Vi kan inte blunda för att det finns socioekonomiska skillnader i vårt län. Kristdemokraterna driver lösningar som innebär att ersättningen till vårdgivare anpassas utifrån ett socioekonomiskt behovsindex (CNI-index). Om vi får fortsatt förtroende att styra landstinget med alliansen vill vi prova en sådan modell för barnsjukvården. Det skulle ge vårdgivarna förutsättningar att arbeta målinriktat mot utsatta grupper. Att kunna välja skola, att kunna välja barnomsorg och vårdcentral har blivit en självklarhet för många. I Stockholm har vårdval införts på ett stort antal vårdområden med ökad valfrihet som följd, medan Socialdemokraterna låter ideologin gå före patienternas bästa.

Alliansen i Stockholms läns landsting bryter ny mark och detta kommer visa sig vara helt avgörande för sjukvårdens förmåga att klara sitt uppdrag i framtiden. Trycket är stort på Stockholms läns sjukvård. Stockholm växer med fler invånare samtidigt som allt fler lever längre. För att klara de utmaningar som vården ställs inför har vi inte råd att bromsa utvecklingen, att hämma innovation och att minska människors valfrihet. Socialdemokraterna förordar i stället likriktning och centraliserade lösningar som tydligt inskränker valfriheten för den enskilda patienten att välja vårdgivare. Från Kristdemokraternas sida tar vi alltid patientens perspektiv som utgångspunkt.

Antonella Pirrone (KD) Gruppledare i kommunfullmäktige och landstingspolitiker

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons