Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Liberalerna i Nynäshamn: När rösterna är räknade på valnatten vänder vi oss i första hand till våra vänner inom Alliansen

De enda partier som Liberalerna i Nynäshamn inte kommer att ta kontakt med – oavsett valresultat – är ytterkantspartierna Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna, som driver motsatsen till liberal politik, skriver Nicholas Nikander, ordförande för Liberalerna i Nynäshamn.

Annons
Nicholas Nikander, liberal politiker i Nynäshamn. Foto: Liberalerna

Anmäl text- och faktafel

Nynäshamns tid som utpräglad industristad är förbi. Nya, mindre företag växer fram och butiker tar över de tidigare televerkstäderna. Den gamla industristaden har somnat och vi lever i en brytningstid som kräver ett liberalt ledarskap där vi tillsammans formar den kommun vi vill leva i. Samhället förändras ständigt och det måste de politiska partierna också göra. Vi Liberaler i Nynäshamn tror att både kommunen och vi själva (och andra partier) mår bra av att emellanåt samarbeta i nya konstellationer och på så sätt skapa nya idéer och perspektiv.

Liberalernas (dåvarande Folkpartiets) besked har tidigare varit att vi stått helt neutrala inför valet. Detta har sin förklaring. Hittills har de rödgröna partierna alltid varit större än Alliansen i kommunvalet i Nynäshamn. Fram till 2006 var Socialdemokraterna till och med ensamma lika stora eller större än Allianspartierna tillsammans. Vi har därför i dessa lägen valt att samarbeta över blockgränsen eftersom vi ansett att det varit bättre att ett liberalt parti fått inflytande än att Vänsterpartiet kommit till makten.

Vi har därför i dessa lägen valt att samarbeta över blockgränsen eftersom vi ansett att det varit bättre att ett liberalt parti fått inflytande än att Vänsterpartiet kommit till makten.

Nu går Nynäshamn in i en ny tid, med nya möjligheter och nya behov. Vi kommer att kämpa stenhårt för så stort eget inflytande som möjligt i kommunfullmäktige. Men vi inser också att vi kommer att behöva samarbeta med andra partier för att få igenom vår politik. För att möta den nya tidens krav med nya idéer är vår övertygelse att kommunen behöver en ny politisk majoritet med tydlig förankring i liberala värderingar.

När rösterna är räknade på valnatten kommer vi i första hand att vända oss till våra vänner inom Alliansen - Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna - som vi har goda erfarenheter av att samarbeta med i riksdagen och landstinget, för att undersöka möjligheten att tillsammans med dem bilda en ny majoritet. Förutsättningen är att politiken skulle få tillräckligt liberal inriktning och att mandaten räcker till.

De enda partier som vi inte kommer att ta kontakt med är ytterkantspartierna Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna, som driver motsatsen till liberal politik.

Om det inte skulle gå att bilda en ren alliansmajoritet kommer vi i andra hand att vända oss till andra partier som också skulle kunna ingå i en ny majoritet, antingen tillsammans med Alliansen eller i en helt annan konstellation. Även här är förutsättningen förstås att politiken måste få en tillräckligt liberal inriktning. De enda partier som vi inte kommer att ta kontakt med är ytterkantspartierna Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna, som driver motsatsen till liberal politik.

Nu ger vi järnet. Nu krävs mer liberalism för att ge Nynäshamn ny energi för en ny tid.

Nicholas Nikander, ordförande Liberalerna Nynäshamn

Läs även: EXTRA: Efter 16 års regerande med Socialdemokraterna – Liberalerna söker samarbete med Alliansen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons