Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skälet att slå ihop högstadierna i Ösmo och Sorunda är bristerna i skolresultaten

Mikael Persson (L) svarar på insändare av Donald Löfving (SD) angående sammanslagning av högstadier.

Annons

Anmäl text- och faktafel

I en insändare i NP försöker Donald Löfving (SD) beskriva beslutet om att skapa ett nytt större högstadium i Vanstaskolan i Ösmo som en ”nedmontering av skolan”. Han beskriver också i svepande ordalag olika brister i kommunens skolor, främst gällande fastighetsunderhåll, och ”särskilt mycket ris” vill han ge oss liberaler för detta.

Jag tycker att vi skolpolitiker har haft för mycket fokus på akuta åtgärder och för lite på långsiktig planering under den senaste mandatperioden. Det gäller såväl majoriteten, där vi själva har ingått, som den borgerliga oppositionen. Tyvärr måste vi konstatera att inte heller Sverigedemokraterna har haft någon långsiktig politisk plan för Nynäshamns skolor som jag har sett i alla fall.

Låt oss därför låta bli att peka finger om det som varit och se framåt. Det är faktiskt så att Liberalerna är det enda parti i kommunen som har tagit fram ett övergripande och långsiktigt program för kommunens utbildningspolitik. Huvudförslagen handlar om att göra lärare till Nynäshamns roligaste jobb, att öka fokus på kunskap och arbetsro och att skapa Campus Nynäshamn. Ett stort arbete som vi nu får chans att genomföra tillsammans med våra vänner inom Alliansen.

När det gäller beslutet om att skapa ett gemensamt högstadium för Ösmo och Sorunda så är inte skälet brister i lokalerna, utan brister i skolresultaten. Alltför många elever har lämnat årskurs nio utan behörighet till gymnasiet. Trots olika specialinsatser och utökade resurser har utvecklingen inte vänt. Då kan vi politiker inte sitta med armarna i kors, utan vi måste agera för att ge personal och elever de bästa förutsättningarna.

Ett huvudproblem som vi nu löser är att högstadierna på Sunnerbyskolan och Vanstaskolan har varit i minsta laget. Med bara två klasser i varje årskurs är det svårt att erbjuda de anpassningar och insatser som skulle behövas. Att det är Sunnerbyskolans högstadium som flyttar beror på att det finns mer plats i Vanstaskolan och inte minst att närheten till pendeltåget gör det lättare att rekrytera behöriga ämneslärare.

Jag förstår att en del tycker att det är negativt att behöva byta skola, men jag är övertygad om att många elever kommer att vinna på det, inte minst de som har det svårast i skolan. Det är en stor styrka att vi i bred politisk enighet fattat detta beslut. Det viktigaste måste vara att erbjuda alla högstadieelever de bästa förutsättningarna att lyckas, inte exakt var skolan är belägen.

Mikael Persson (L)

Vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden

Läs även: Sorundas högstadieelever flyttas till Ösmo – sammanslagning till hösten 2019

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons