Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stora Vika är en speciell plats med en speciell badplats – kalkbrottets sjö har blivit ett ”innebad”

Sam Westerholm skriver om kalkbrottets sjö som blivit ett "innebad", som lockar långväga badgäster.

Annons
Utsikt över kalkbrottets klarsjö. Foto: Sam Westerholm

Anmäl text- och faktafel

Den 24 mars 2017 skrev jag en artikel i NP där jag hänvisade till Torgny Lindgrens novell ”Vattnet”. Novellen slutar med två människor som med framtidstro kan meddela länsstyrelsen: ”Vi har vattnet”.

Stora Vika har vattnet. Jag skrev då: ”Kanske den största skatten i kalkbrottet är den klara sjö som finns där, en fantastisk reserv i torktider ”. Vidare skrev jag: ”Klarsjön i kalkbrottet är en underbar möjlighet till bad och rekreation och en vattenreserv”. I artikeln påpekades att om man gör en del rensningar av stränderna och säkrar upp vissa platser, får kommunen vad man skulle kunna kalla en ”vallfartsort”.

Igår (den 7 augusti 2018) gick jag upp till brottsjön efter att ha sett mängder av folk komma därifrån med badkläder och efter att ha läst den förträffliga men lite dystra NP-artikeln veckan före om nedskräpning. Under vandringen till badet frågade jag folk som jag mötte om klarsjön och vad de tyckte. ”Underbart”, blev svaret. Och när jag frågade om skräpet visade de på sina påsar: ”Skräpet tar vi med oss hem”. Jag fick reda på att mer än tusentalet människor badat där hittills i år.

Uppe vid klarsjön finns fortfarande en del människor trots att timmen är sen, och jag frågar en familj och deras vänner hur vattnet känns: ”Bra, härligt” blir svaret. ”Och nedskräpning?” frågar jag. De ser sig omkring och tycker att det är hyfsat rent och så synes det vara. Inga Vikabor ser jag, så jag frågar: ”Varifrån kommer ni?” ”Från Västerhaninge”, blir svaret. En bit därifrån står två ungdomar, polska studenter som studerar på KTH och bor i Stockholm. Ryktet går. Folk är vänliga och jag får låna cyklop och snorkel och befinner mig plötsligt i ett stim av abborre och mört. Fantastiskt! Genom klart vatten är Vika av vikt för hela Södertörn.

Jag tar en plastpåse och vandrar en bit längs stranden och plockar upp några burkar, ett par plastglas, en snusdosa och någon plastförpackning. Det fyller inte en halv plastkasse på flera hundra meter. Men nog borde också detta vara i en soptunna på annan plats. Det går att plocka en del själv, till och med efter andra. Man gör ju något som nedskräparen inte duger till.

Kalkbrottet med sin klara sjö har blivit ett ”innebad” till glädje för tusentals i tider då föroreningar och alger saboterar vikarna i omgivningarna.

Kalkbrottet med sin sjö skall förstås vara tillgängligt och behandlas varsamt av badgäster och andra. Platsen är en ekologisk utmaning för markägare och kommun och utgör en uppmaning till skyndsamt säkerhetsarbete eftersom att allmänheten upptäckt denna oas. Här gäller trivsel och njutning för alla.

Stora Vika har blivit en vallfartsort. Stora Vika har: ”Vattnet.”

Sam Westerholm

Utsikt över kalkbrottets klarsjö. Foto: Sam Westerholm

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons