Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dela kommunen i två valkretsar – stad och land

Sorundanet Nynäshamns kommunparti vill ju att en kommundelning skall utredas. De har stöd av Moderaterna. Vi skulle då eventuellt få två kommuner, nya Nynäshamn och Ösmo-Torö-Sorunda.

Detta bottnar ytterst i ett motsatsförhållande mellan stad och landsbygd. Vilket också tar sig uttryck i att ett särskilt landsbygdsutskott har skapats i Nynäshamns kommun.

Personligen tror jag inte en sekund på kommunal fragmentering av det här slaget. I dag är Nynäshamn en valkrets med 18 valdistrikt. Enligt kommunallagen kan en kommun indelas i flera valkretsar om skäl föreligger för detta.

Ur demokratisk synvinkel vore förmodligen en indelning av Nynäshamns kommun i två valkretsar ett bättre alternativ än en kommunsplittring. Staden väljer sina företrädare och landsbygden sina. Nu är det fler väljare i staden, men det kommer att utjämnas på sikt eftersom det byggs och bosätts en hel del utanför staden.

Två valkretsar skulle dessutom ha det goda med sig att tröskeln för att komma in i kommunfullmäktige skulle höjas från nuvarande 2 procent till 3 procent och hyfsa den politiska bilden. Just nu (2014-2018) är tio partier i kommunfullmäktige otympligt och inte alls så demokratiskt som man skulle kunna tro.

Jag har observerat “eländet” under många år nu som flitig åhörare av kommunfullmäktiges sammanträden.

Ingemar Carleman

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel