Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Demokrativänner sökte asyl i Nynäshamn

 
NP 90 år
Visa alla artiklar

Då Polens gränser stängdes i december 1981 valde fyra personer att inte ta färjan tillbaka från Nynäshamn till Gdansk. Två av dem sökte asyl hos Nynäshamnspolisen. Många samlades i hamnen för att ta farväl anhöriga, som inte längre skulle ha möjlighet att återvända till Sverige.

Annons

Inga polska medborgare med turistpass fick längre tillstånd att lämna Polen efter den 13 december 1981, då den kommunistiska regimen med hårda medel slog ned demokratisträvanden.

Generalen Wojciech Jaruzelski hade tagit över ledningen för det polska kommunistpartiet och en av hans första åtgärder var att utlysa ett krigstillstånd i landet.

Han lät arrestera representanter ur fackföreningen Solidaritet, den stora motståndsrörelse som krävde demokratiska reformer. Därefter ställdes hela samhället under militär kontroll.

Den förmodat sista färjan från Gdansk anlände till Nynäshamn den 18 december. Fyra personer hoppade av och sökte asyl i Nynäshamn och Stockholm, och hänvisade till krigstillståndet.

Militären i Polen hade hindrat runt 200 polska medborgare från att åka med. Många anhöriga väntade därför förgäves på kajen i Nynäshamn. Många vinkade också av släktingar, på väg hem, som de inte visste när de skulle få träffa igen.

Det fanns ingen möjlighet att få kontakt med anhöriga, på grund av de stängda gränserna som innebar avskurna kommunikationer med omvärlden. Ett franskt TV-team var på plats i Nynäshamn och försökte att få ta del av det strypta informationsflödet.

Fler nyheter från 1981

När fyrtio stycken småhus skulle byggas på Torö, stod enbart sju personer i kö till dessa. För att kunna stå i kö till tomt- och småhuskön på Torö var man tvungen att antingen vara folkbokförd på Torö eller arbeta där.

Skolöverstyrelsens rapport visade att var tredje lärare var obehörig i Nynäshamn. Bland alla landets kommuner landade Nynäshamn på en femteplats, på listan över flest obehöriga lärare.

Det blev klart att två villor i Ösmo skulle bli daghem för människor med funktionsnedsättningar, trots tidigare protester från grannar.

En bankbox sprängdes i Ösmo i juni, men trots kraftig sprängladdning lyckades förövarna inte att komma åt ett enda öre.