Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det blir ingen skyddsjakt på Södertörnsvargen

I söndags revs ett antal får i Tyresta naturreservat och sannolikt var det Södertörnsvargen som rev djuren. Länsstyrelsen i Stockholm meddelar dock att ingen skyddsjakt på vargen kommer att inledas.

Efter att ett antal får har blivit rivna i Tyresta i söndags meddelar nu länsstyrelsen i Stockholm att det inte blir någon skyddsjakt på vargen.

Den så kallade Södertörnsvargen är en vargtik med ett sändarhalsband. Hon har vandrat in från Norge och har sedan i juni hållit sig på Södertörn. Under sommaren har NP rapporterat om att vargen har rört sig i bland annat norra Sorunda.

I söndags morse tog sig en varg in i en fårhage i Tyresta naturreservat och rev tre får. Fåren avlivades senare. Vargen har skymtats i Haninge och Tyresta den senaste tiden och är mycket sannolikt den som har skadat fåren, säger länsstyrelsen till Dagens Nyheter.

Sedan dess har det uttrycks en önskan om skyddsjakt på vargen. Men nu har Mia Olausson, naturvårdschef på länsstyrelsen, gått ut med att skyddsjakt inte är aktuellt i nuläget. Anledningen är att det måste vara sannolikhet för allvarlig skada i området och inte bara ett angrepp.