Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det finns en genial lösning på trafikproblemen hamnen i Norvik kommer att orsaka

Naturskyddsföreningen i Nynäshamn menar att det finns ett sätt att lösa de trafikproblem, som den ökande lastbilstrafiken från hamnen i Norvik orsakar.

Annons

Anmäl text- och faktafel

Foto: Flexiwaggon

Naturskyddsföreningen i Nynäshamn skrev för ett tag sedan om att Nynäshamnarna blivit lurade på den utlovade konfekten, som bestod av väldigt många nya jobb i anknytning till den nya hamnen i Norvik. Vi ger oss inte in i en sifferexercis nu.

Vi utlovade i det sammanhanget en närmare presentation av den lysande innovationen ”Flexiwaggon”, här kommer den i mycket komprimerad version. Principen är densamma som för sjövägens ”ro-ro-trafik”; hela lastbilen, med förarhytt, kör på båten/järnvägsvagnen med förarhytten först, både på och av. Transporten på järnväg kräver en särskild vagn som kan fälla ut påkörningsramp och avkörningsramp, detta kallas Flexiwaggon. En del av poängen är att det inte krävs uppställningsytor eller kranar för ro-ro-trafiken.

Nu kommer den stora miljö-och trafiksäkerhetsvinsten: Den tunga lastbilstrafiken flyttas bort från våra vägar, och över till räls. Olycksrisker och utsläpp minskar.

Så klart att många frågor och svar återstår och de kan inte tas upp i en insändare. Men hela idén är så smart och tilltalande att den måste drivas nu, när det för första gången på 100 år byggs en ny hamn i Sverige.

Naturskyddsföreningen i Nynäshamn kommer att föra fram Flexiwaggon-konceptet i domstolsförhandlingarna den 23 oktober, då Stockholm Hamnar ska redovisa sina skäl att inte göra någonting för att öka trafiksäkerheten. Hamnbolaget bör ta med Flexiwaggon-konceptet i en detaljerad utredning av möjligheterna att frakta ro-ro-gods med tåg.

Vi har ställt många andra krav på hamnbolaget för att minska olägenheterna till följd av lastbilstrafiken från hamnen, men vi stannar vid Flexiwaggon i denna insändare.

Eva Dannstedt Branting, ordförande

Naturskyddsföreningen i Nynäshamn

Läs även: Vi känner inte igen siffran om 13 000 nya jobb i företagsparken vid Norvik

Foto: Flexiwaggon

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons