Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det går att få struktur i vardagen

I Jennys Ströms familj förs en ständig kamp för att få vardagsrutinerna att fungera. Jenny och hennes barn har adhd och Aspergers syndrom. Kampen har lett till att hon har rustat sitt hem med alla tänkbara hjälpmedel. Numera föreläser hon i ämnet – i sitt hem.

Jenny Ström fick diagnosen adhd och Aspergers syndrom som vuxen. Det var i samband med att hennes två äldsta barn utreddes som hon insåg att hon hade samma egenskaper. Den yngsta i familjen är vad hon lite skämtsamt kallar NTV, normal tills vidare.

– Barnen har haft svårt i skolan och svårt med kompisar. Adhd förknippas ofta med en hyperaktiv tioårig kille, men så behöver det inte vara, säger hon.

Jenny Ström är rättfram, har svårt med struktur och hon har brist på energi. Det är som att ha ständig influensa, berättar hon.

– Jag gör det jag måste, men inte det jag borde. Ett exempel är att jag måste tvätta kläder och jag måste torka dem. Men att vika och lägga in i skåpen är inget måste. Därför blir det heller inte gjort.

Jenny har boendestöd via kommunen ett par gånger i veckan. Då får hon hjälp med papper, posta brev och tvätt, sådant som hon inte förmår. Hon drar paralleller till att de som ser dåligt skaffar glasögon. Men när det gäller neuropsykiatriska funktionshinder som adhd, Asperger och Tourettes är hjälpmedel inte lika självklart. Det vill hon ändra på. När Jenny Ström fick sin diagnos var det som att vakna upp. Hon läste allt hon kom över och för några år sedan började hon föreläsa om hur det är att leva med neuropsykiatriska funktionshinder.

Hon blev förvånad över hur lite kunskap det fanns. Hon kontaktade företag som hade bra hjälpmedel och frågade om hon fick ta med dem till sina föreläsningar för att kunna ge tips på hur man kan underlätta livet. Så småningom blev det så många att hon hade svårt att ta med dem. Det var då idén om en visningslägenhet växte fram. Hon blev sponsrad av sin dåvarande hyresvärd i Brandbergen och kunde dra igång sin verksamhet.

Nyligen flyttade Jenny Ström till en villa i Ösmo där hon tar emot besökare. I hallen möts man av är skohyllsektioner och galgar i olika färger för var och en i familjen. Varje plats vid köksbordet har sin färg, liksom koppar, handdukar och glas.

– Var och en får torka av sin plats. Då behöver det inte bli en massa tjat om det, säger Jenny Ström.

Det finns lösningar som kan minska tjatet i en familj, fortsätter hon. Hon visar upp något som liknar ett armbandsur där man programmerar in påminnelser om läxor, medicin och tandborstning. Var och en i familjen har också en enkel handdator där de lägger in noteringar om läxor, matsäck, inköpslistor. Många tycker att det är svårt att skriva med penna.

– Man vill ju komma ihåg allt det där, men när strukturen inte finns känner man sig ständigt misslyckad, säger hon.

Andra hjälpmedel är en digital penna som läser texten som man sedan kan lyssna till, och ett headset där en lärare kan ha direktkontakt med en elev i klassrummet. En digital tavla hjälper familjen med tiden. Jenny skriver upp viktiga tider att passa, liksom vardagliga saker som när Bolibompa börjar. En lampa indikerar hur lång tid det är kvar för att hjälpa till med tidsuppfattningen.

Yngste sonens sovrum är rustat med lugnande ljuseffekter, musik kopplat till kudden, ett bolltäcke med tyngd som skapar trygghet och får barnet att sova bättre.

– Det finns hur mycket som helst, säger hon

Jenny Ström samarbetar med ett hundratal företag som har sponsrat henne med hjälpmedel som hon visar i sitt hem. Mer information finns på www.jennystrom.com

Aspergers syndrom

* Tillhör det autistiska spektrat. Det är som autism utan begåvningshandikapp. Ungefär fyra promille av befolkningen har Asperger, ofta i kombination med andra neuropsykiatriska funktionshinder. Orsakerna är biologiska och till stor del genetiska.

* Problemen rör ofta relationer till andra människor.

* Socialt umgänge är påfrestande och kräver stor anpassning. Andra typiska drag är specialintressen, annorlunda språkhantering och svårigheter med snabba förändringar.

* Många är ovanligt stresskänsliga, psykiskt sårbara och har en tendens att utveckla psykiatriska symptom. Det kan vara ångest, ångestattacker, tvångstankar/tvångshandlingar, depressioner eller fobier.

* Asperger innebär inte bara problem. I rätt miljö kan många av egenskaperna vara en tillgång. Till exempel stor uthållighet och ovanligt god koncentrationsförmåga.

Källa: Riksförbundet Attention