Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det måste finnas medel avsatta för att kunna genomföra medborgarförslag

Det skulle stärka demokratin i Nynäshamns kommun, skriver Micael Kaarlenkaski (SN).

Anmäl text- och faktafel

Som de flesta nu uppmärksammat anordnas det i år val till kommun, landsting och riksdag. Vi i Sorundanet Nynäshamns kommunparti (SN) vill understryka vikten av demokrati i dagens samhälle och har därför i våra tidigare budgetar avsatt särskilda medel för utredning och genomförande av medborgarförslag enligt den motion vi lade redan i oktober 2007, det vill säga för 11 år sedan.

Bakgrunden till denna budgetpost beror på att det i dag avslås medborgarförslag med motiveringen att det inte finns ekonomiska resurser att genomföra dem. SN anser att om medborgarna inbjuds att komma med förslag till förändringar och förbättringar, måste det också finnas medel avsatta för att kunna genomföra dessa.

För att stärka demokratin ytterligare, vill SN även att besluten om medborgarförslagen återförs till kommunfullmäktige, där får de den uppmärksamhet de förtjänar och där får även förslagsställaren möjlighet att följa debatten. I dagsläget delegeras besluten om medborgarförslag till nämnderna, där fattas beslut bakom lyckta dörrar helt utan insyn från vare sig förslagsställare, kommuninvånare eller andra politiker än nämndledamöterna.

Vi anser också att det är av största vikt för den demokratiska processen, att inte bara en begränsad del av vår kommuns invånare ska kunna ta del av kommunfullmäktigesammanträdena, varför dessa måste göras lättillgängliga även för de kommuninvånare som bor på landsbygden och som har långt till orten Nynäshamn, där sammanträdena hålls.

Micael Kaarlenkaski

Sorundanet Nynäshamns kommunparti

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel