Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det våras för fästingarna

När regn och sol avlöser varandra trivs fästingarna. En fästingtät sommar kan vara att vänta och det drabbar framförallt fästingtäta områden som Nynäshamn med omnejd.

Den milda vintern och fuktiga våren ökar risken för att fästingarna ska ha överlevt och förökat sig. Nu varnas det för en extra fästingtät sommar och framförallt i områden som har nära till vatten.

– De behöver hög luftfuktighet för att överleva. Så då blir det ofta att de trivs nära vattendrag, säger Mona Insulander, epidemiolog vid Smittskydd Stockholm.

Nu går vi snart in i augusti, den månad då det rapporteras allra flest antal fall av fästingburen hjärnhinneinflammation, även kallad TBE, i Stockholms län.

Huruvida det verkligen blir en fästinvasion eller inte återstår att se. Blir det en torr avslutning på sommaren gör det att fästingarna torkar ut och blir färre. Enligt Mona Insulander spelar det dock ingen roll, man ska alltid ha extra uppsikt och vaccinera sig om man befinner sig i riskområden.

– Om man under fästingsäsongen vistas i ett känt TBE område ska man inte fundera på om det är en fästinginvasion eller inte. Man ska inte bestämma sig för att vaccinera sig beroende på om det är en så kallad invasion eller inte, det ska man göra ändå om man vistas i naturen där man vet att fästingarna kan bära på TBE, säger Mona Insulander.

Det är viktigt att kolla sig noga när man varit ute i skog och mark. Det kan också hjälpa att både duscha och bada.

– Det är viktigt att man inspekterar kroppen när man varit ute i naturen. Fästingar fäster inte på en gång utan de kryper extremt långsamt.