Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Domstol säger ja till Norvik

Miljööverdomstolen vid Svea hovrätt har beslutat att tillåta den storhamn som planeras på Norviksudden i Nynäshamn. Miljööverdomstolen ändrar därmed miljödomstolens tidigare beslut.

Klockan 11 på onsdagen meddelade Miljööverdomstolen vid Svea hovrätt sin dom i det mål som gäller Stockholm Hamn AB:s ansökan om att anlägga en storhamn vid Norvik i Nynäshamn. Miljöverdomstolen anser att den verksamhet som ska bedrivas i hamnen kan tillåtas.

Miljööverdomstolen ändrar därmed det beslut som miljödomstolen vid Nacka tingsrätt tidigare har fattat. Som en följd av beslutet skickar miljööverdomstolen nu tillbaka målet till miljödomstolen, för prövning av villkor och andra bestämmelser.

Miljööverdomstolen påtalar att prövningen ska ske utifrån tillämpning av reglerna i miljöbalken och inte genom en mer allmän behovsprövning av den tilltänkta hamnverksamheten på den valda platsen.

Genom hamnen i Norvik kommer inte lika många fartyg att behöva gå till Värtahamnen i Stockholm, påpekar miljööverdomstolen. Detta kan minska mängden onödig lastbilstrafik genom Stockholm, enligt domen.

Om den nya hamnen tas i bruk kan fler sjötransporter gå direkt till Mälardalsregionen, konstaterar miljööverdomstolen. Det skulle innebära att varorna transporteras på ett mer miljövänligt sätt i dag, enligt domstolen.

Miljööverdomstolens bedömning är att hamnen i Norvik visserligen kommer att medföra störningar för omgivningen, men att dessa störningar kan hållas på en acceptabel nivå om olika försiktighetsmått vidtas.

Läs mer om beslutet i NP den 24 december.