Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Domus visade den nya tiden

 
NP 90 år
Visa alla artiklar

Det var stort när Domusvaruhuset invigdes den 6 maj 1965. Folk började samlas redan en timme innan invigningen.

Annons

Coop Konsum i Nynäshamn har nyligen fått ett riktigt ansiktslyft. Men helt ny var butiken år 1965.

Hela stan var på fötter den där majmorgonen när det nya Domusvaruhuset skulle invigas. Polisen stängde av Centralgatan mellan Fredsgatan och Lövlundsvägen för biltrafik, och människor började samlas redan en timme innan invigningen klockan 10. Det var den 6 maj 1965.

I varuhuset – som beskrivs som ”ett inomhustorg där köparen själv ska kunna se på både pris och vara utan att störas av säljande personal” – fanns allt. Kläder, smycken, möbler, restaurang – och matvaror förstås. I och med att det nya varuhuset öppnade flyttades Konsumbutiken från ”Cityhallen” i hörnet Centralgatan/Fredsgatan med alla sina varor. I den lokalen flyttade i stället Handelsbanken in. Där finns banken kvar än i dag.

Själva ceremonin vid Domusinvigningen hölls utanför huvudentrén, som låg i hörnet av fastigheten. Fyra miljoner kronor hade varuhuset kostat, med inredning och allt. Det hade nyheter som ”automatiskt fungerande dörrar” och nio så kallade ”utgångskassor”.

Konsum Södertörns direktör Henry Solberg berättade i sitt tal att det var på precis den här platsen, i det gamla Konsumhuset (som nu var rivet och som många nynäshamnare än i dag nostalgiskt tänker tillbaka på), som tanken på ett varuhus hade startat.

Andra händelser 1965

Fyra unga fotografer som många NP-läsare har lärt känna genom åren började nu fotografera mer och mer för NP; Gösta Rising, Kjell Gustavsson, Hans G Hansson och Åke Nilsson.

Den 3 januari invigdes Finnlines färjelinje Helsingfors–Nynäshamn–Karlskrona–Travemunde.

Ösmo fick sin första tandläkarpraktik när tandläkare Manfred Richter öppnade i Tallhöjden 1/2 (NP 5/2).

Spelflugan ”Bingo” kom till Nynäshamn. Det var NIF ishockeysektion som ordnade bingokväll i Folkets Hus-annexet (NP 9/2).

Pjäxdansen på Ösmo IP besöktes av ett hundratal personer, trots att det snöade (NP 30/3).

Sorundas fick sin första bank den 20 april 1965 när Länssparbanken öppnade sitt 49:e kontor i Spångbro (NP 23/4).

Ett nytt bilfärjeläge för 1 064 000 kronor byggdes under året i Nynäshamns hamn. I september invigdes den nya hamnen (NP 3/9).

Killarna i det engelska rockbandet Rolling Stones skapade hysteri den 1 april då de ger en konsert i Stockholm i Kungliga Tennishallen, som är fullpackad. Och bandet är ”still going strong”, 50 år senare.