Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dubbelt Eriksson på pallen under SM

Kevin Eriksson tog silver under SM-veckan i Piteå och kan därmed titulera sig Sveriges näst bästa rallycrossförare på vinterunderlag. Guldet – det tog teamkamraten Sebastian Eriksson.

Rallycross on Ice är en serie inom rallycrossen som avgörs på vinterunderlag. Den första av fyra deltävlingar i serien avgjordes under SM-veckan i Piteå. Deltävlingen blev således både en SM-tävling och en deltävling till RallyX on Ice-serien.

Det som skulle bli en kamp mellan rallycrossbröderna Kevin och Oliver Eriksson var avgjord innan den ens hade börjat. Oliver fick ställa in sin medverkan i Piteå eftersom han hoppar på kryckor. Han fick en inflammation i foten under tiden han var i Kenya för att träffa sin nya teamkamrat Tejas Hirani.

– Tråkigt att inte kunna vara med, men jag hoppas kunna köra nästa deltävling i serien i Sälen i stället, säger Oliver Eriksson.

Olivers plats ersattes av en annan teamkamrat, nämligen Sebastian Eriksson.

– Det var ingen dålig ersättare. Jag var hans ”spotter” (kommunikatör under tävling) och hjälpte honom med körningen.

I slutändan var det också Sebastian Eriksson som tog SM-guldet framför näsan på Olivers äldre bror Kevin.

– Jag visste att han skulle bli svårslagen. Så klart hade jag velat vinna men han är vass och jag är ganska nöjd ändå, säger Kevin Eriksson.

Redan i första kvalheatet stod de på samma startlinje. Även den gången vann Sebastian. I andra heatet stötte Kevin på problem. Han var sist ut från startblocket men lyckades via en magnifik omkörning på yttern passera en förare. I slutkurvan på sista varvet körde tvåan bort sig och Kevin Eriksson slutade tvåa även i det heatet.

Sedan kom ännu större problem i tredje heatet. Eriksson var klart snabbast i starten men i andra kurvan gick växellådan sönder och hans framhjulsdrift slutade fungera. Det gjorde att han tappade fart och kom sist.

– Jag hade ju ingen chans att köra bra i det heatet när bilen gick sönder.

Därefter blev det en stressig timme för teamet i depån för att få bilen körbar till semifinalen.

– Det var otroligt bra jobb av mekanikerna och vi hann precis få den klar till semifinalen. Jag var lite irriterad eftersom den gick sönder och den irritationen tog jag med mig till körningen, vilket blev lyckat.

Och som han visade klass i semifinalen. Från start till mål var han helt ohotad.

– Skönt att få köra fritt. Det gjorde att jag kom in i körningen mer.

I finalen sedan lyckades han inte hota Sebastian Eriksson på allvar utan fick nöja sig med en silvermedalj.

– Att lyckas rädda en andraplats efter allt strul är jag nöjd med.

Nästa deltävling i serien körs i Sälen den 26 februari.

Kevins väg till silvermedaljen

Kvalheat 1: Kom iväg som tvåa i starten efter Sebastian Eriksson och kunde inte hota honom om segern i heatet.

Kvalheat 2: Kom sist ut i starten men tack vare en världsklassomkörning på yttern körde han upp sig till tredje plats. I slutkurvan körde tvåan bort sig och Kevin slutade tvåa för andra heatet i följd.

Kvalheat 3: Fick en bra start och ledde. Sedan gick transmissionen sönder, vilket gjorde att han tappade fart och slutade sist.

Semifinal: Kom tillbaka på ett heroiskt sätt och visade klass. Han var etta från start till mål.

Final: Som i heat 1. Var tvåa i starten efter Sebastian Eriksson och var sedan inte nära att konkurrera om guldet.