Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dystert år för arbetarna i industrin

 
NP 90 år
Visa alla artiklar

1980 var ett ganska dystert år i Nynäshamns historia. Framtidstron fick sig en törn då de stora industrierna knakade i fogarna.

Annons

I januari 1980 skrev NP om det relativt goda läget på arbetsmarknaden. Nynäshamns kommun var mest optimistisk och talade om 800 nya jobb. Andra talade om att Nynäshamn i själva verket riskerade att förlora mellan 500 och 1 000 jobb på Teli och Cementa.

Pessimisterna fick rätt. Den 19 februari kom beskedet att Teli skulle minska med minst 200 personer under tre år. Bara en vecka senare kom nyheten om att Cementa i Stora Vika skulle lägga ner. 150 förlorade jobb i en liten ort som Stora Vika var givetvis ett hårt slag.

Den 23 mars var det folkomröstning om kärnkraften. I Nynäshamns kommun röstade de flesta inte på det alternativ som vann, linje 2. Här blev linje 3 störst, med knapp marginal. Linje 3 förespråkades av (C), (KD) och (V), och var mest kritiskt till kärnkraften, som man ville avveckla inom högst tio år.

Uppmärksammat blev också att Sorundaborna från årsskiftet blev tvungna att tillhöra Södersjukhusets upptagningsområde i stället för Södertälje sjukhus. För somliga var den snabbaste vägen till SÖS faktiskt att åka igenom Södertälje.

Det blev inte bättre av att beslutet kom till på grund av ett felskrivet protokoll i Nynäshamns kommunfullmäktige.

Fler nyheter från 1980

Berget nedanför Nynäshamns kyrka sprängdes bort för att ge plats åt ett församlingshem och en förskola.

I mitten av oktober anlände Gotlandsbolagets nya färja, m/s Visby, till Nynäshamn för första gången. (I dag är fartyget utbytt.)

Musikfestivalen Lövstock blev en succé för andra året i rad.

Ett gigantiskt fyllebråk bröt ut i Folkets Hus i Nynäshamn i augusti. 100-tals var inblandade. Även kapellmästaren blev misshandlad. Folkets Hus fick sluta sälja starköl.

Affärsmannen Simon Spies störde Vikabornas nattsömn då han prompt skulle flyga in dagstidningar från Köpenhamn till sommarhuset på Torö varje morgon, rapporterade NP.