Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ejder eller mink? Snart är det bara betongejdrar kvar i Nynäshamn

Ejdern, Nynäshamns karaktärsfågel, håller på att försvinna från vår skärgård. En halvering på 15 år, och då främst bland honorna, det går nu cirka 6 gudingar på en åda.

Annons

Ejdrar blir gamla men snart lägger den sista ådan sina sista ägg. Sen är det bara gudingarna kvar, för en tid.

Fågelräknare har sett utvecklingen länge och slagit larm. Men vad händer rent konkret och vad vet vi om orsakerna? Efter att ha läst en mängd artiklar som samlats på www.havet.se framkommer att det handlar om flera olika hot. Gemensamt för alla är att människan ligger bakom.

Vår hund markerar mink i varenda stenröse vid havet.

1. Musselbrist och tiaminbrist i musslorna. Blåstången som musslorna fäster på har minskat på grund av övergödning från utsläpp. Varma vintrar ger lägre näring i musslorna. Tiaminbristen vet man lite om.

2. Havsörnen är tillbaka och eftersom stor fisk blivit utfiskad tar de mer sjöfågel, ofta honorna under ruvningen och sen ungarna.

3. Mink, som det kryllar av ute på öarna. Vår hund markerar mink i varenda stenröse vid havet. De ödelägger alla bon inom sina revir. De sjöfåglar som ruvar i träd och holkar, som skrak, skarv och knipa klarar sig bättre. Övriga årstider äter minken mycket fisk, och groddjur.

4. Miljöstörningar från människor, hundar och katter. Båtar som för oväsen och stör födosök, känsligast när ungarna är små.

Vad kan vi göra?

Lättast är att decimera minkarna. De är söta men hör inte hemma här utan i Nordamerika där de lever på bisamråttor. Här är minken en invasiv art som gör stor skada på den ekologiska balansen. Hur stor vet vi inte. Inför skottpengar på mink i Stockholms län, som i vissa andra län samt i Finland och Norge. Nu!

Kan man odla musslor som stödfoder? Musslor som växer högre upp från botten innehåller färre miljögifter. Ejdrar går hårt åt musselodlingar, så det fungerar.

Fler fågelskyddsområden och marina reservat? Men de måste rensas från mink. De tar inte bara ejder, alla markruvande sjöfåglar utplånas. Trut, mås och tärna har försvunnit från skären och lämnat plats åt skarvarna.

Vad gör du för att rädda ejdern? Snart är det bara betongejdrar kvar i Nynäshamn. Själv har jag köpt två minkfällor. Jakttid 1.7-30.6! #ejderellermink

Monica Stålborg Billberg, Nynäshamn och Norrö

Medlem i SNF, NOF, MP och Skärgårdsvän

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel