Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Eleverna valde bort Torö skola

 
NP 90 år
Visa alla artiklar

Vårterminen 2011 blev den allra sista på Torö skola. De flesta eleverna i skolans upptagningsområde ville hellre gå i Nynäshamn.

Annons

Nynäshamns kommun ville inte kalla det för en nedläggning, utan använde i stället begreppet ”läggs i malpåse”. Men oavsett ordval stängdes Torö skola slutgiltigt i juni 2011.

Problemet var egentligen inte att det fanns för få elever. I det stora geografiska upptagningsområdet för Torö skola bodde över 70 barn som läsåret 2011/2012 var i de åldrar att de skulle gå i förskoleklass eller årskurserna 1 till 4.

De allra flesta av dessa elever hade dock redan valt att söka sig till någon av skolorna i Nynäshamn. Om Torö skola hade drivits vidare i ett år till skulle det där endast ha gått sju, eller möjligen åtta, elever.

– Eftersom elevunderlaget är så litet skulle det inte gå att upprätthålla en tillräckligt god pedagogisk kvalitet, sade barn- och utbildningsförvaltningens ordförande Liselott Vahermägi (S).

I början av 2016 ska dock en privatdriven pedagogisk omsorg (ett alternativ till förskola) öppnas i den flygel till skolan som är byggd på 1980-talet.

De tidigare skolbyggnaderna ägs sedan 2013 av Nicole Kringos och Sebastiaan Meijer. Paret bor där och bedriver också olika kulturella verksamheter, som till exempel en keramikverkstad och en musikstudio.

Fler nyheter från 2011

Sorgen var stor i Norge, Sverige och många andra delar av världen då Anders Behring Breivik den 22 juli detonerade en kraftig sprängladdning i Oslos regeringskvarter, och därefter gick till väpnad attack mot Arbeiderpartiets Ungdomsförbunds sommarläger på ön Utøya. Totalt 77 människor i dödades, de flesta ungdomar. Parwana Sohrabi (S) från Nynäshamn berättade för NP om den stora oro som hon kände över sina tre sysslingar, som var på Utøya. Lyckligtvis överlevde de.

Östersjökustens allra första terminal för flytande naturgas (LNG) invigdes i Nynäshamn.

Nynäshamns kommun byggde ett nytt parkeringshus vid Stadshusplatsen. Problemet vara bara att man hade glömt att söka bygglov, hos sig själv.

En större brand bröt ut på Nynas AB:s oljeraffinaderi, efter en råoljeläcka. Svart rök syntes över Nynäshamn men ingen person kom till skada.

Musikteaterföreställningen ”Polhems huvudwerk” sattes för första gången upp i Prästgårdsparken i Sorunda.

Tävlingen Max legocup arrangerades för första gången. Nu är det en lokal höstlovstradition.

Klass 9B på Gröndalsskolan medverkade i en hyllad tv-serie om sexualkunskap, som gjordes av Utbildningsradion och sändes i SVT.

Terroristledaren Usama bin Ladin sköts till döds av amerikanska trupper, i Pakistan.

Den fullständiga versionen av dataspelet Minecraft släpptes.