Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Engs snickeri fixar sittplatserna – igen

På Engs snickeri i Nynäshamn ligger nya ekbänkar till Stadshusplatsens ”bananer” och väntar. Det var också där de ursprungliga bänkarna tillverkades 1975-1976.

Annons
Nytt. Iréne Molander och Kerry Eng på Engs snickeri har tillverkat nya träbänkar till ”Banantorget” när det nu är dags att byta ut de gamla.

Centrumlyftet i Nynäshamns centrumkärna går framåt. Snart ska bänkarna på ”bananerna” på Stadshusplatsens torg bytas ut – av samma företag som en gång satte dit de gamla. När ”Banantorget” anlades 1975-1976 var det nämligen det unga, nystartade Nynäshamnsföretaget Engs snickeri som levererade bänkarna.

– Men då var det min far som drev företaget, berättar Kerry Eng, snickeriets ägare i dag.

1975 var han ny i pappa Martins och brodern Rolfs företag, och var med och tillverkade de gamla ekbänkarna, som sedan sattes på plats av kommunens personal.

Nu ska företaget snart leverera nya fräscha bänkar till Stadshusplatsen.

– De blir exakt likadana, i oljad ek. Fast med lyse i framkant.

Engs kommer också att leverera träbänkarna till granitrundeln utanför SEB-banken, där det ska bli ”wifi-punkt” och ny plantering.

Så snart belysningen kommer från leverantören ska bänkarna sättas upp.

Banantorget, som egentligen föreställer en ros, ritades av trädgårdsarkitekten Lennart Lisjö. Torget anlades två-tre år efter att Folkets Hus och nämndhuset hade byggts 1973.

Martin Eng (mitten) startade Engs snickeri för 40 år sedan, här flankerad av sönerna Kerry (vänster) och Rolf. Foto: Privat
Annons