Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ericsson lade ner och marinbasen flyttade

 
NP 90 år
Visa alla artiklar

Den 21 februari 2005 levererades chockbeskedet: Ericsson lägger ner fabriken. Det var ett hårt slag, som kom bara några månader efter försvarsbeslutet 2004 som satte spiken i kistan för Ostkustens marinbas.

Annons

Efter 92 år var epoken som telestad över för Nynäshamn, när Ericsson lade ner fabriken 2005.

Måndagen den 21 februari kom Ericssonledningen med beskedet. 463 anställda varslades om uppsägning. Till slut stod det klart att drygt 300 anställda förlorade sina jobb, och att drygt hundra fick anställning på andra håll inom koncernen.

– Det är för jävligt och det är förskräckligt, sa Nynäshamns kommunalråd Ilija Batljan (S) i NP.

Batljan – som hade tillträtt som kommunalråd vid årsskiftet – fick mycket att hantera. För det första hade försvarsbeslutet i december 2004 slagit fast att endast en marinbas skulle finnas, och den skulle ligga i Karlskrona.

Hundratals anställda vid Berga/Muskö hotades därför av uppsägning. Under året gjordes stora omflyttningar av personal och uppsägningar. För det andra låg chocken efter tsunamikatastrofen fortfarande tung över Sverige och Nynäshamn.

Kommunens Posom-grupp sattes in i krisarbetet och skolorna förberedde sig för skolstareten efter jullovet.

Sen kom alltså beskedet att Ericsson skulle lägga ner. Pö om pö tömdes fabriken på folk under året. I september, när finansmannen Jan Ullberg hade köpt Ericssonanläggningen, jobbade 150 personer kvar.

Först vid utgången av december 2005 lämnade de sista anställda fabriken.

I januari hade stormen Gudrun härjat i södra Sverige.

Och det skulle bli mer extremväder det här året. Strax efter klockan 14 den 22 juli började det regna i Nynäshamn. Och det var inte lite regn som föll. Som mest uppmättes cirka 60 millimeter på en halvtimme. Ett skyfall av den kalibern kallas av meteorologer för hundraårsregn, ett regn som har en så stor mängd att man statistiskt kan anta att det bara kommer en gång på hundra år.

Men i Nynäshamn kom många ihåg översvämningarna 1962. Nu upprepade sig bilderna från 43 år tidigare när folk vadade fram på gatorna i Nynäshamns centrum och vattendjupet i Estökorset var cirka 70 centimeter.

Skillnaden mot 1962 var nu att nynäshamnsbon Martin Staffanius bestämde sig för att ta fram vattenskotern och åka lite i Estökorset.

Men allt var inte elände det här året.

Utbyggnaden av väg 73 invigdes den 20 september. Statsminister Göran Persson (S) och Gotlands landshövding Marianne Samuelsson var på plats och tog var sitt symboliskt spadtag.

När dignitärerna gemensamt tog i, ropade Martin Timell som var konferencier: ”Gräv på ni bara! Offerten blir bara billigare!”

Fler nyheter från 2005

Stormen Gudrun slog omkull hundratals träd och hushåll blev strömlösa under en period i januari. Skadorna i våra trakter var dock skonsamma jämfört med landets sydligare regioner.

Den 24 januari drabbades Nynäshamn av sorg när fem ridskolehästar dog efter att ha blivit påkörda av pendeltåget. Skolornas krishanteringsarbete sattes på prov då mellan 200 och 300 elever berördes av olyckan.

Videowebbplatsen Youtube öppnades i februari.

160 000 personer skrev på det så kallade påskuppropet i maj. Namninsamlingen var arrangerad av Sveriges kristna råd och innehöll krav på att Sverige ska behandla asylsökande flyktingar på ett mer mänskligt sätt.

Den 1 juni infördes rökförbud på restauranger och kaféer.

Nationaldagen 6 juni blev helgdag i stället för annandag pingst.

En bomässa anordnades i Nynäshamn i augusti.