Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Eriksson bakom ny nordisk rallycrosserie

Andréas Eriksson och företaget OMSE från Nynäshamn har tagit initiativ till en nytt nordiskt mästerskap i rallycross. Det genomförs i samarbete med banracingtävlingen STCC.

Annons

Rallycrossprofilen Andréas Eriksson från Nynäshamn har under de senaste åren arbetat hårt för att lansera sin sport i USA. Han är en av initiativtagarna till tävlingsserien GRC.

Men samtidigt som rallycrossen har lanserats på andra sidan om Atlanten har sportens utveckling i Sverige och övriga Norden delvis gått i stå. I det SM som finns i dag deltar inte de allra bästa svenska förarna.

För att förändra den situationen har Andréas Eriksson och hans företag OMSE engagerat sig i utvecklingen av ett nytt nordiskt rallycrossmästerskap. Tävlingsserien har fått namnet RallyX Supercars Scandinavia och ska ha premiär 2014.

Det nya rallycrossmästerskapet ska genomföras i samarbete med banracingtävlingsserien STCC.

– Vi är mycket glada att kunna presentera den här satsningen som kommer att ge rallycrossen liknande kommersiella förutsättningar som STCC, säger STCC:s vd Bob Huzell.

Andréas Eriksson menar att ett samarbete med STCC kommer att gynna rallycrossen som sport.

– Det här är det lyft som rallycrossen i Sverige behöver – en professionell organisation som erbjuder de kommersiella möjligheter som vi har saknat i form av arenor, marknadsföring och exponering, säger han.

Vissa av deltävlingarna i RallyX Supercars Scandinavia ska köras vid samma tillfällen som STCC-tävlingar. Andra deltävlingar ska köras på mer traditionella rallycrossbanor.

Mästerskapet ska ha två olika klasser. Tungviktsklassen för de bästa förarna kallas för Supercars.

Yngre förare kommer att kunna tävla i en klass som kallas för Supercars Lite. Alla bilar i den klassen ska tekniskt sett vara helt identiska. Det är OMSE på Bäckvägen i Nynäshamn som bygger dem.

– Med Supercars Lite tryggar vi återväxten inom sporten med en enhetsklass som gör det möjligt för unga talanger att tävla på samma arenor som eliten, säger Andreas Eriksson.

En klass för Supercars Lite-bilar kommer redan i år att ingå i den amerikanska rallycrosserien GRC. OMSE räknar med att under 2013 kunna sälja tjugo sådana bilar.