Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Eskader gjorde sitt första stopp i Nynäshamn

Tidigare i veckan fylldes gästhamnen med Storebrobåtar. Totalt uppgick antalet till 29 stycken och Nynäshamn var det första stoppet under klubbens eskader i sommar.– Vi var här för två år sedan och tyckte att det var bra, säger sekreteraren Anneli Andersson.

Förutom att vara en ort mellan Vimmerby och Hultsfred i Småland är Storebro också en båttillverkare och en båtklubb. Klubben är till för samtliga som har en Storebrobåt och varje år vecka 30 genomför de en eskader. Årets eskader genomförs för 26:e året i följd och har sin startdestination i Nynäshamn.

– Eftersom vi är 29 båtar och 90 personer är det svårt att hitta bra hamnar, säger klubbsekreteraren Anneli Andersson.

– Men Nynäshamn har gett oss bra service för att utföra vår eskader. Vi var här för två år sedan och tyckte att det var bra.

Ägarna av Storebrobåtar är utspridda över Sverige.

– Vi har medlemmar i Skåne, på västkusten och runt om Mälaren, säger Veronika Ericsson, vice ordförande.

Det är inte bara en geografisk spridning bland personerna som är med under eskadern.

– Den yngsta vi har med oss i år är fem år och den äldsta är 84. 84-åringen sjösatte sin båt endast för att vara med på eskadern. Sedan har vi med husdjur ombord, de brukar gilla havsutflykter, berättar Anneli Andersson.

Under Nynäshamnskvällen dukades det upp för middag på piren.

– Det här läget är perfekt för oss eftersom vi kan samlas och prata, säger Veronika Ericsson.

– Vi pratar om allt som rör båtliv, så mycket att jag knappt vet vad mina styrelsekollegor i klubben arbetar med till vardags.

Hur planerar ni eskadern när ni bor på olika platser i landet?

– Vi har telefonmöte en gång i veckan. I år började vi planera väldigt sent, kanske i mars. På mötena bestämmer vi vem som ska göra vad inför sommarens eskader.

Vad är det bästa med båtlivet?

– I stället för en sommarstuga har vi en båt. Båtliv är lyxen att få vara på olika sjötomter med nya grannar hela tiden. Man får träffa väldigt mycket olika människor.

Hur länge är ni ute till sjöss under sommaren?

– Det varierar såklart. Efter sjösättningen är jag ute varje helg och hela semestern. Men det finns pensionärer i klubben som är ute från vår till höst.

Efter en natt i Nynäshamn fortsatte Storebroklubben till Trosa för en natt och avslutningsvis blev det två nätter i Nyköping.