Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Experttips: Jelena och Jonas på SEB i Nynäshamn – "Så ska du tänka kring sparande i oroliga tider"

När kris uppstår och ekonomin dyker är det lätt att få panik och oroa sig över sitt sparande och sina pensionspengar. Vid SEB i Nynäshamn har rådgivarna fått svara på många frågor den senaste tiden. De uppmanar alla att vända sig till banken för rådgivning istället för att göra något förhastat.

Efter att börsen har fallit i sviterna av coronavirusets framfart har flera Nynäshamnsbor velat stoppa sitt månadssparande eller sälja sina fonder. På banken får de uppmaningen att först och främst ta det lugnt.

– Om du till exempel sparar långsiktigt i SEB:s Strategifonder ska du egentligen inte behöva göra någon förändring. Då bör fonden du blivit rekommenderad vara anpassad för dig. Fondförvaltarna bevakar marknaderna åt dig och ändrar innehavet i fonden utifrån hur de tror att marknaderna kommer utvecklas framöver, säger privatrådgivaren Jelena Mladenovic.

Månadssparande kan aldrig bli fel

Hennes råd är att alltid ha en sparad buffert att ta till när krisen kommer. Då behöver man inte sälja av sina fonder om olyckan är framme och tidpunkten att sälja är ogynnsam. Det bästa är om man kan ha sparandet uppdelat på tre olika nivåer. En buffert för oförutsedda utgifter, ett målsparande som kanske ska räcka till en ny bil, en resa eller handpenningen på en bostad samt ett långsiktigt pensionssparande. Det sistnämnda är något många glömmer. Mycket talar för att den allmänna pensionen kommer att bli lägre och lägre för blivande pensionärer. Att själv spara till pension kommer därför att vara nödvändigt för den som vill kunna leva gott som pensionär.

– Vårt generella råd att man ska sätta av tio procent av sin nettolön till sparande, varav cirka tre–fem till pension. Det kan förstås se lite olika ut beroende på hur man lever idag och hur man vill leva den dagen man blir pensionär. Men vår erfarenhet är att de flesta vill ha minst 80 procent av sin slutlön i pension, och för att det ska gå måste de flesta spara mer än idag, säger Jelena Mladenovic.

Läs mer om pension här

Även om det kan vara svårt att komma igång med sparandet just nu i Coronatider är det bra att göra det så snart som möjligt, oavsett hur gammal man är.

– Det är aldrig försent att börja spara. Att månadsspara i fonder är dessutom ett bra sätt att sprida på riskerna eftersom man då går in och köper vid olika tillfällen. Går börsen ner en period blir ju fonderna billigare och det lönar sig den dagen börsen vänder upp igen.

Läs mer om privat pensionssparande

Men det är bara det långsiktiga kapitalet, som man inte har behov av förrän tidigast om kanske tre till fem år som bör placeras i fonder. Börsen brukar alltid återhämta sig på sikt. Jonas Holm, kontorschef på SEB i Nynäshamn, konstaterar att det här inte är första gången aktiekurser och fonder dyker.

– Vi har it-kraschen 2000, finanskrisen 2008 och börsoron 2015 som färska exempel. Historiskt sett har sådana händelser bara blivit ett hack i kurvan när man tittar på utvecklingen över en längre tidsperiod. De som inte sålde sina fonder vid it-kraschen har till exempel gjort stora vinster nu, säger han.

Jonas Holm poängterar dock att det är viktigt att varje enskild sparare har sin egen skräddarsydda lösning. De faktorer som avgör hur pengarna ska placeras är hur lång tid som man tänkt sig att spara pengarna, hur aktiv man själv vill vara med att bevaka börskurser och fonder samt hur stora svängningar i kurserna som man klarar av mentalt.

– En orolig kund ska inte köpa fonder med för hög risknivå eftersom det kan orsaka för mycket stress och ökar risken att man säljer av vid helt fel tidpunkt. Känner man sig väldigt orolig just nu kanske man har lite fel risknivå på sitt sparande och behöver se över det. Men man ska inte sälja av allt eller skruva ner risknivån för mycket heller. Då är det stor risk att man inte är med när det väl vänder upp igen, säger Jonas Holm.

Alla som känner oro kan höra av sig till banken för rådgivning

Det är med andra ord mycket att tänka på. Jelena Mladenovic råder alla som känner oro att höra av sig till banken för rådgivning, då hjälper personalen på SEB till med att hitta en individuell lösning som passar just dig och dina behov. Självklart går det bra att ha rådgivning på telefon också, speciellt i tider som dessa.

– Vi kan ändra i risknivån om det behövs och kanske sälja av en del av fonderna för att sedan börja köpa tillbaka dem igen genom ett automatiskt månadssparande. På det viset kan man få gynnsammare ingångsvärden. Det är bättre att ta kontakt med oss än att göra något förhastat, säger hon.

Kort om SEB i Nynäshamn:

● Adress: Centralgatan 8, Nynäshamn.

● Telefonnummer: 08-639 52 00.

● Hemsida: https://seb.se/hitta-bankkontor/seb-i-nynashamn

● Öppet för drop in-besök: Måndag-fredag 10-13. För bokade möten enligt överenskommelse - maila [email protected] eller ring SEB Nynäshamn på telefonnummer 08-639 52 00.

● Alltid öppet: 0771-365 365 för privatpersoner. 0771-62 53 53 för företag.

Ovan artikel är framtagen av Brand Studio Mittmedia och SEB Nynäshamn och är ej en artikel av nyhetsredaktionen.