Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Färgfilm och stjärnglans på biograferna

 
NP 90 år
Visa alla artiklar

Hollywoodfilmer i färg och svenska komedier gick hem på bio i Nynäshamn 1951. Utbudet var stort när de tre biograferna kämpade om att locka publiken.

Annons

Om man ville se film i Nynäshamn 1951 fanns det tre ställen att gå till. Biograferna Victoria på Skolgatan och Grand på Floravägen låg i hus som nu sedan länge är rivna. En annan bio låg i gamla Folkets Hus på Nynäsvägen, där Kulturskolan i dag har sina lokaler.

Utbudet av svenska komedier var stort. De hade titlar som ”Kyssen på kryssen”, ”När Bengt och Anders bytte hustrur”, ”Skeppar Rundhult klarar skivan”, ”Tull-Bom” samt ”Biffen och Bananen”.

Hollywoodfilmer fanns det så klart också gott om. En hel del av dem – särskilt storslagna äventyrsfilmer – var inspelade i färg. Om det var en färgfilm som skulle visas framgick det tydligt i bioannonsen i NP.

Den neorealistiska italienska filmen ”Bittert ris”, som visades i Nynäshamn i januari 1951, kunde varken locka med folklig humor eller med färg. Ändå hade den blivit en publiksuccé i stora delar av Europa. Förklaringen var inte enbart att filmen var konstnärligt nyskapande.

Många ville också se Silvana Managno, som spelade huvudrollen. Med filmen nådde hon en popularitet som gjorde henne till en föregångare för andra italienska skådespelerskor – till exempel Sophia Loren.

Andra nyheter 1951

Ett 30-tal lägenheter i Nynäshamn fick oönskat besök av svartbruna mjölbaggar, en ny typ av ohyra i Sverige. De var illaluktande och svåra att få bort. Några hushåll drabbades också av bönbaggar, som kom till Stockholmsregionen med importerade bruna bönor.

Skolorna i Nynäshamn funderade över om man skulle köpa in en apparat som det gick att både spela in och spela upp ljud med. Exakt vad för sorts apparat var lite oklart, men nyligen hade det blivit tillåtet att äga sådana.

Ösmo kommun beslutade att lägga ned skolan på Herrö, efter att ha konstaterat att det till hösten endast skulle finnas tre skolbarn på ön.

Lärare från Norrbotten i norr till Småland i söder fick under två sommarveckor gå på kurs i Nynäshamn för att lära sig simma. Det var två timmars träning på förmiddagen och två timmar på eftermiddagen.

Generalkonsul Axel Ax:son Johnson fyllde 75 år. Att säga att han var mycket viktig för Nynäshamn var knappast en underdrift – med tanke på att han ägde oljeraffinereriet, hamnen, järnvägen, busstrafiken och Nynäs gods.

Sex västeuropeiska stater undertecknade fördraget om den Europeiska kol- och stålunionen, som skulle komma att utvecklas till dagens EU.

I Lund presenterade Ruben Rausing sin tetraederformade engångsförpackning för mjölk, Tetra Pak.

Lennart Hyland började sända sitt populära radioprogram ”Karusellen”.