Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Färre pendeltågsturer om en vecka

Om en vecka, måndagen den 17 augusti, börjar SL:s hösttidtabell att gälla. Samtidigt dras ett antal avgångar mellan Västerhaninge och Nynäshamn in.

Annons

Det har sedan i mars stått klart att pendeltågslinjen från Nynäshamn får färre turer än tidigare. Fyra stycken avgångar dras in på vardagar, med start på måndag den 17 augusti. Indragningarna innebär att det blir entimmestrafik vid dessa tidpunkter.

Från och med avgången 10:42 till 12:42 går det ett tåg i timmen mellan Västerhaninge och Nynäshamn. Vidare blir det även entimmestrafik efter 19:42 fram till sista avgången, 23:42, på samma sträcka. Under helgerna kommer det enbart att gå ett tåg i timmen mellan Västerhaninge och Nynäshamn.

Ett av snabbtågen till Nynäshamn, som tidigare brukade avgå klockan 17:12 från Stockholms central, dras även det in. Stockholmstågs kommunikationschef Mikael Lindskog hänvisar till tåget som går klockan 17:04 och som stannar på alla stationer mellan Stockholms central och Nynäshamn.

Genom att minska pendeltågstrafiken ska SL spara 23 miljoner kronor. När bolaget minskar utbudet med 20 procent i Nynäshamn, sparar man 4,1 miljoner kronor.

Lovisa Åbom, presskommunikatör på SL, berättar för NP om anledningen att dra in avgångar på sträckan mot just Nynäshamn.

– Det saknas pengar för att kunna ha den trafik som körs där i dag. Efter en helhetsbedömning med alla pendeltågslinjer inkluderade, har man sett att indragningar på denna sträcka får minst konsekvenser i förhållande till hur många som reser.

Är indragningarna på Nynäshamnslinjen en permanent lösning?

– Allting beror på det ekonomiska läget, och just nu ser det väldigt dåligt ut. Det krävs att vi gör stora besparingar, säger hon.

Men inte bara Nynäshamn drabbas. Man tar exempelvis bort en avgång till och från Järna. SL kommer också att behöva spara inom planerade investeringar för 2015-2019, enligt Lovisa Åbom.

Den socialdemokratiska oppositionen i landstinget är orolig för att nedskärningen kommer att slå mot jobb och tillväxt, berättade Nanna Wikholm (S), oppositionslandstingsråd i trafikfrågor, för NP i mars.

Kristoffer Tamsons (M), ansvarig i trafiknämnden och trafiklandstingsråd sa i mars att man fortfarande planerar att bygga ut och förbättra kollektivtrafiken. – Stockholmsregionen växer så det knakar och vi vet att allt fler väljer att resa kollektivt.

Avgångarna som försvinner mellan Västerhaninge och Nynäshamn är alltså: 11.12, 12.12, 20.12 och 21.12 på vardagar. Under helgerna rullar entimmestrafik hela dagarna. Dessutom dras snabbtåget från Stockholms central till Nynäshamn, med avgångstid 17:12, in.