Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fart och grus lockar familjen Tietjens

Familjen Tietjens i Sorunda har snöat in på crosskart. Den 7 och 8 maj tävlar de i SM på Högstabanan i Haninge, den första av sju deltävlingar.

Pappa Fredrik Tietjens och hans barn Robin, 12 år, och Emma, 9 år, är alla crosskartförare. Mamma Annelie håller sig till folkrace. Det var Robin som hittade till sporten.

– Det var inte tänkt att jag skulle börja åka, men jag har alltid velat prova och kunde inte hålla mig. Sedan är det smidigt att vi är med på samma tävlingar och kan umgås tillsammans, säger Fredrik Tietjens.

Nu satsar tre fjärdedelar av familjen på crosskart. Emma är ännu lite för ung, men Robin gör SM-debut i klassen 125cc och Fredrik tävlar i veteranklassen.

Vad är tjusningen?

– Det är farten. Det kan gå i upp till 160 kilometer i timmen, 125cc går i 130. Det är väldigt snabbt när man är så nära marken. Gruset sprutar och det är full sladd i kurvorna, säger Fredrik Tietjens.

Crosskart är dock ganska långt ifrån gokart, menar han. En crosskart har fjädring och man kör på rallycrossbanor med både asfalt och grus vilket innebär en helt annan körstil.

Vad har du för förhoppningar på SM?

– Robin hoppas på att komma topp fem trots att det är första året. Själv hoppas jag kunna vara med och slåss om segern på gubbsidan, säger Fredrik Tietjens.