Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fel när fullmäktige röstade i picnic-korg

Kommunallagen följdes inte då kommunfullmäktige i maj höll en sluten omröstning om en fråga som borde ha hanterats öppet.

Kommunfullmäktige i Nynäshamn begick ett formellt fel under sitt sammanträde i maj, då en sluten omröstning hölls om huruvida barn- och utbildningsnämnden skulle få ansvarsfrihet för 2015.

Den slutna omröstningen hölls på begäran av Moderaterna. Som NP tidigare har berättat gick den till så att var och en av ledamöterna i fullmäktige skrev sin röst på en lapp, som de sedan lade i en picnic-korg.

Men att hålla en sluten omröstning om denna typ av fråga är olagligt. I kommunallagens paragraf 42 står tydligt att ”Om omröstning begärs, skall den ske öppet utom i ärenden som avser val eller anställning av personal”. Ingen av kommunfullmäktiges ledamöter tycks ha känt till detta.

Trots det formella felet kommer beslutet att bevilja barn- och utbildningsnämnden ansvarsfrihet att stå fast, eftersom det nu har vunnit laga kraft. Men picnic-korgen får i fortsättningen användas till annat.