Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fem allvarliga rån under 2009

 
NP 90 år
Visa alla artiklar

Två bankrån och tre rån mot matbutiker i Nynäshamn gjorde 2009 till ett dystert år i brottsstatistiken. Det här var också året då Nynäshamn hamnade i hela Sveriges blickfång när två Gotlandsfärjor kolliderade.

Annons

Tisdagen den 20 februari satt NP:s redaktion i morgonmöte när en kraftig smäll hördes. Tre maskerade och tungt beväpnade rånare hade kört in en bil i Handelsbanken ett stenkast bort, och utfört ett grovt rån.

En av rånarna kunde senare identifieras. Han satt då redan i fängelse för andra brott. Flera andra misstänkta personer förhördes också, även de med många grova rån i bagaget, men ingen av dem dömdes för rånet.

Handelsbanksrånet var det tredje bankrånet i kommunen på kort tid. I januari utfördes ett rån mot Handelsbanken i Ösmo, och en månad tidigare, i december 2008, hade rånare gett sig på SEB i Nynäshamn.

Men rånet mot Handelsbanken skulle inte bli det sista år 2009. I april rånade några tonåringar Coop Konsum i Nynäshamns centrum, och i augusti rånades Lidl av flera män. Dessa två rån klarades upp.

I november försökte också två män råna butiken Skotten på Estö. Där lyckades butiksägaren – som blev knivskuren – övermanna en av rånarna. Han och en släkting till honom band sedan fast rånaren tills polis kom.

Dramatik av annat slag blev det torsdagen den 23 juli 2009. I tjock dimma kolliderade M/S Gotland och HSC Gotlandia strax utanför Bedarön. Senare kunde man konstatera att krocken troligtvis inte berodde på något tekniskt fel, utan ett mänskligt.

Passagerarna evakuerades och togs om hand av personal från Destination Gotland, hamnen, kommunen och polis och räddningstjänst.

Fem personer fick lindriga skador, ingen skadades allvarligt fysiskt. Men många var förstås rejält skärrade.

Fler nyheter från 2009

Ösmos nya busstorg byggdes.

Den andra etappen av väg 73 invigdes med stor fest på motorvägen.

Friluftsmusikfestivalen Lövstock 30-årsjubilerade.

Nynäshamns kommunalråd Ilija Batljan avgick vid slutet av 2009, då (S) i landstinget ville lyfta fram honom som toppnamn inför valet 2010.

Massvaccinationerna mot svininfluensan kom i gång i oktober.

Swedbanks kontor i Spångbro stängde i april och i slutet av september lade även Shell ner.

Kommunen ville utnyttja sin förköpsrätt när det gällde försäljningen av friluftsområdet Revudden på Lisö i Sorunda, som ägdes av Botkyrka kommun. Men administrativt slarv gjorde att papper skickades in för sent. Området köptes av privatpersoner.

Nynäshamn, Ösmo och Segersäng fick Stockholmsvatten i kranarna.