Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Finanskris, sopor och fina fartyg

 
NP 90 år
Visa alla artiklar

2008 var året då ostindiefararen Götheborg var på besök i Nynäshamn. Men det var också året då kalkbrottet i Stora Vika fylldes av sopor, och finanskrisen stoppade bostadsbyggen.

Annons

Efter Talloil köpte företaget Fabrab AB industriverksamheten i Stora Vika hamn och kalkbrott, och i april 2008 började NP få ta emot samtal från oroliga Stora Vikabor som sett lastbil efter lastbil dumpa sopor i kalkbrottet.

Enligt miljödomstolen fick företaget hantera bioavfall för vidare transport till förbränningsanläggningar, men här rörde det sig om både bildäck och dammsugare. Efter länsstyrelseinspektion fick Fabrab fortsätta verksamheten, men var tvunget att sortera avfallet noggrannare.

I juni genererade ostindiefararen Götheborgs besök en riktig folkfest. Nynäshamn kryllade av folk under de dagar fartyget låg i hamn och arrangörerna kunde summera 7 000 ombordstigande på tre dagar.

En global finansiell kris, den värsta sedan depressionen på 1930-talet, spred sig som en löpeld över världen. I september rasade börserna och i USA fick människor lämna sina hem i spåren av den övervärderade och överbelånade bostadsmarknaden. I Nynäshamn blev folk försiktiga med att köpa dyra villor och bostadsrätter.

Bygget av nya lägenhetshus på Floravägen försenades och bolaget som skulle bygga stjärnarkitekten Gert Wingårdhs hus i Stora Vika gick i konkurs.

Fler nyheter från 2008

I mars invigdes Segersängs förskola.

NP:s aprilskämt om pirayor i Svandammen får människor att höra av sig till kommunen.

Kommunalrådet Ilija Batljan drog under våren i gång en stor namninsamling för att förmå EU att förbjuda industriellt framställda transfetter. Antalet underskrifter blir inte så många som han hoppas, men framåt hösten tog EU-parlamentet ett beslut som låg i linje med hans förslag.

Tre norska företag bildar bolag med Nynäshamns kommun för att bygga en stor galleria på Alkärrsplan. Planerna presenteras lagom till den norska nationaldagen 17 maj.

Nya Ösmobron blev klar på hösten.

Pendeltågsstationen Nynäs havsbad lades ned och ersattes av den nya stationen Gröndalsviken.