Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Finns det en VA-plan som fungerar?

På Nynäshamn kommuns hemsida står att läsa om VA-taxan och anläggningsavgifter. Anläggningsavgiften blir cirka 200 000-290 000 kronor/fastighet för anslutning till vatten och spillvatten (grå- och svartvatten). Priserna är inklusive moms och angivna i 2015 års prisnivå. VA-taxan kommer att vara enhetlig (samma i hela kommunen) precis som den är i dag. ”Inga särtaxor planeras i utbyggnaden enligt VA-planen 2014”.

I kommunens VA-strategi (sidan 13) står det däremot att; ”Särtaxa, enligt vattentjänstlagen, kommer att tillämpas för områden där investeringskostnaderna uppgår till nivåer utöver det vanliga vid utbyggnad av kommunalt VA.”

En fråga infinner sig, hur kommer man fram till vad som är ”utöver det vanliga” när man inte kan visa upp en budget på kostnaderna vid utbyggnaden av VA-planen i hela kommunen? Samt hur mycket man blir tvungen att höja VA-taxan när man börjat bygga ut vatten och avlopp?

Enligt domstolsbeslut från andra kommuner har man rätt att lägga på särtaxa som uppgår till 110–120 procent på den utgående anläggningsavgiften (Källa: SVU rapport nr 2017-01). Om man inte tar ut särtaxa, är det tänkt att man ska täcka eventuella förluster med att ta ut kostnaden av alla i kollektivet som brukaravgift, alltså höja kostnaden för vattenförbrukningen?

Hans-Ove Krafft, Sorundanet Nynäshamns Kommunparti

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel