Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flyktingar nekades att hyra kolonilotter

 
NP 90 år
Visa alla artiklar

Krigsskadade kurdiska flyktingar förvägrades 1989 att hyra lediga kolonilotter i Nynäshamn. Men markägaren Nynäshamns kommun såg till att diskrimineringen stoppades.

Annons

I januari fick femton kurdiska flyktingar en fristad i Nynäshamn. Eftersom flyktingarna var krigsskadade behövde de särskild rehabilitering.

Kommunens flyktingsamordnare ville i april hjälpa några av flyktingarna att hyra ett par lediga kolonilotter vid Rappsta industriområde i Nynäshamn. Men kolonilottsföreningen vägrade.

Styrelsen i föreningen hade fattat ett beslut om att endast svenska medborgare skulle få vara medlemmar. På den grunden hade man tidigare även nekat iranska flyktingar att vara med.

– Vi förstår inte det här. Vi kan odla. Min frus pappa har en 60 000 kvadratmeter stor risodling i Iran, sade Rezazaden, som NP talade med.

Kolonilotterna låg på mark som föreningen arrenderade av Nynäshamns kommun, för en närmast symbolisk summa. Och tekniska nämndens ordförande Bo Hagelin (S) blev upprörd.

– Vi kan inte acceptera att kommunmedborgare som är utländska medborgare utesluts från kolonikön.

Bo Hagelin bjöd in kolonilottsföreningens styrelse till ett möte. Och efter mötet beslutade styrelsen att upphäva de diskriminerande bestämmelserna.

Fler nyheter från 1989

Förskolan Nicksta totalförstördes i en brand på nyårsnatten. 2014 – 25 år senare – byggdes den nya förskolan Rumba upp på samma plats.

En nyöppnad förskola i Månberget i Nynäshamn visade sig vara dyrast i Sverige, räknat per plats. Nynäshamns kommun hade räknat med att 30 barn skulle gå där, men lokalerna räckte endast till 20. ”Detta är åt helvete”, sade det nytillträdde kommunalrådet Björn Majgren (S) i NP.

Johnson-koncernen och Sveriges Investeringsbank sålde sina andelar av Nynäs Petroleum till det finska oljebolaget Neste. Neste fick därmed kontrollen över hälften av företaget. Den andra hälften ägdes sedan 1986 av Petróleos de Venezuela. Ägarkonstellationen består än i dag, även om Neste 1998 efter en sammanslagning 1998 bytte namn till Fortum.

Invånare på Muskö var missnöjda eftersom de ansåg att Haninge kommun inte brydde sig om ön. De var framför allt besvikna över att problem med lokalerna i Muskö skola inte togs på allvar. Några undrade om det inte vore dags för Muskö att bli en del av Nynäshamns kommun i stället.

Många invånare i Nynäshamn fick kabel-tv, då den stiftelse som i dag är Nynäshamnsbostäder började att dra in det i sina fastigheter. Det innebar att man kunde se skandinaviska TV3, pan-europeiska MTV, brittiska Super Channel och Sky Channel, Finlands-TV, franska TV5 och ryska Horizont. Dessutom kunde man få in några kanaler som endast visades några timmar per dygn, i de flesta fall på konstiga tider.

I Stockholm invigdes Globen, världens största sfäriska byggnad.

Under sommaren och hösten rämnade de kommunistiska diktaturerna i Centraleuropa och på Balkan, steg för steg. När Berlinmuren öppnades den 9 november blev det symbolen för att Sovjetunionen varken kunde eller ville behålla greppet om ”sina” europeiska satellitstater.