Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Folklivet sjöd i Österhaninge kyrkby

Mäktiga män och kvinnor har lämnat avtryck i Österhaninge, där bygden kring kyrkan var ortens nav före järnvägens tid. Här verkade Gustav Vasa, svenska kvinnosaksrörelsens föregångare Fredrika Bremer och Aftonbladets grundare Lars Johan Hierta.Österhaninge. Den stillsamma atmosfären vid Österhaninge kyrka bedrar.

– Innan järnvägen drogs genom Västerhaninge, Jordbro och Handen, var allt koncentrerat till den här bygden. Här fanns skola, fattighus, telefonstation, post och affär. Här fanns allt vad man behövde, berättar hembygdshistorikern och författaren Hilding Eklund, när NP träffar honom framför Österhaninge kyrka.

Den lilla röda stugan, som man ser öster om kyrkan, byggdes 1771 som fattigstuga, berättar han. Den hyste sex fattighjon från socken. Framför den stod en sockenstuga som i dag är borta och där fattighjonen fick bo 1906-1922 i väntan på att få flytta till den nya sockenstugan, tvåvåningshuset som i dag tjänar som församlingshem.

– När det gamla fattighuset blev ledigt 1906 drev man där postexpedition och telefonstation fram till 1956, berättar Hilding Eklund.

På berget bakom den gamla fattigstugan stod förut en klockstapel.

– Den brann ner samtidigt som socknens första skola förstördes i en brand 1903.

Norr om kyrkan byggdes en ny, stor och vacker skola 1904, men också den brann ner i en eldsvåda 1993. På dess ställe står i dag ett flerfamiljshus med Galleri Kyrkskolan som granne.

– Många sörjde ordentligt när Kyrkskolan brann ner, berättar Hilding Eklund.

Österhaninges sockenkyrka med sina stenmurar är bygdens äldsta bevarade byggnad. Dess äldsta delar är från slutet av 1200-talet och kyrkan byggdes ut etappvis under medeltiden.

– Här blåser det konstant från väster och därför har tornet vridit sig till höger, berättar Hilding Eklund om en av de möjliga förklaringarna till kyrktornets lutning.

På andra sidan åkrarna väster om kyrkan skymtar det gulmålade Hässlingby säteri med sin flyglar. Gården inköptes 1645 som skattehemman av riksamiralen Carl Carlsson Gyllenhielm som var frilloson (oäkta barn) till Karl IX.

I samma byggnad drev två hundra år senare den svenska kvinnosaksrörelsens föregångare Fredrika Bremer på försök socknens allmänna skola mellan 1837 och 1847. Hon växte upp på Årsta slott där hon också vistades under sina sista år.

– Hässlingby gård bytte ägare 20 gånger under 1700-talet och bland dess ägare fanns Peter Jonas Bergius, som grundade Bergianska trädgården, och Aftonbladets grundare Lars Johan Hierta, berättar Hilding Eklund.

Till Österhaninges mest spektakulära personligheter hör Gustav Vasa som sägs ha köpt in Husby gård ett stenkast öster om kyrkan. Som en i raden av gårdar med namnet Husby lär den ha varit ett av kungens skattemagasin, där man förvarade skatt i form av spannmål och andra livsnödenheter. De märkliga kungsstenarna staplade på en kulle snett mittemot Sanda gård, vid socknens gamla väg, kan vara beviset på att Gustav Vasa själv besökte gården, menar Hilding Eklund.