Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

För att Nynäshamn ska få den nystart som behövs måste rodret lämnas över

Replik till Patrik Isestads ”Tankar om trovärdighet, ledning och styrning”, NP 21/3

Det är förstås tråkigt att du i din roll som kommunalråd väljer att ta min kritik och oppositionspolitik personligt. Jag förstår att det kan kännas jobbigt att ta emot kritik, men kritiken rör viktiga politiska sakfrågor, och verkliga brister i styrningen och ledningen av vår kommun. Det har inget att göra med dig som person, utan om ditt uppdrag som kommunalråd, samt om prestationerna inom ramen av det uppdraget.

Att vi i oppositionen ser problemen, lyfter fram dem, och till och med erbjuder att hjälpa till med lösningarna, är ju just vårt jobb som opposition. När den faktabaserade verkligheten pekar på en sak och styrande politiker, som bär ansvaret, pekar på något helt annat, uppstår trovärdighetsproblem. Att då som kommunalråd inte kunna bemöta sakfrågorna utan bara avfärda kritiken för att den är svår att hantera, imponerar verkligen inte.

När jag frågar var 30-punktsprogrammet tog vägen, så beror det ju på att vi har allvarliga arbetsmiljöproblem, som i mångt och mycket grundas i styrning och ledning. Då duger inte plakatpolitik och tomma löften om 30-punktsprogram.

Att fatta beslut i akuta situationer är en viktig del av politikens roll. Men det får inte ersätta det ständiga arbetet med kvalitet, utvärdering, och inte minst planering. Eftersom planeringsarbetet på politisk nivå saknas helt och hållet från det socialdemokratiska styret i Nynäshamn så hamnar vi i ett läge där vi inte gör något annat än släcker bränder.

Det är inte en ansvarsfull politik.

Självklart tar vi i Alliansen vårt ansvar och deltar i beslut om att släcka dessa pågående bränder när de väl uppstår. Där måste vi agera gemensamt från alla förtroendevalda, vilket vi i nämnderna gör på ett bra sätt. Men den misstro och avståndstagande som du visar när du inte vill bjuda in oppositionen till samtal, eller av ren princip ställer dig emot förslag från Alliansens sida är inte vägen mot samarbete.

Ett gott samarbetsklimat grundas i respekt och att de som sitter vid makten skapar utrymme för detta. Även att man delar med sig av information, och inte lägger locket på.

Min bild av samarbete är att även bjuda in oppositionen till samtal, som jag föreslagit att vi borde göra kring planeringen av våra skollokaler. Sådana planer måste gälla länge och oavsett majoritet i fullmäktige. Hade vi styrt kommunen hade vi bjudit in även Socialdemokraterna, för att lyssna på era idéer, och att alla ska kunna få samma information. Att ni inte vill gå den vägen är värt att uppmärksamma, och det handlar inte om ovilja från vår sida. Samarbete kan aldrig vara att oppositionen låter bli att säga ifrån när man ser något som är fel, för att man ska skona styrande politikers känslor.

Det pågår många bra saker i vår kommun nu där det är kul att se att flera av Alliansens förslag finns med högt på agendan – permanenta förskolor, utredning av skola i Ösmo och skola i Segersäng, matsal i Sunnerby, och även att minska storleken på barngrupperna. Allt det som vi sett behov av när vi har besökt verksamheterna, och pratat med personal och föräldrar. Det är roligt att se att våra förslag driver utvecklingen framåt. Men för att Nynäshamns kommun ska få den nystart som behövs så måste rodret lämnas över så att vi på allvar kan förverkliga den potential som vår vackra kommun har. Så vi kan få en väl genomtänkt och långsiktig plan för såväl skolan som övriga kommunala verksamheter.

Detta överlämnande kommer att ske genom precis det du själv skriver – väljarna kommer säga sitt i valet 2018. Fram till dess kommer vi inom Alliansen att göra allt vi kan för att lyfta fram och visa på fakta från den politik ni inom Socialdemokraterna länge drivit. Den fakta som gjort att vi i dag i Nynäshamns kommun faktiskt befinner oss i en brant uppförsbacke. Vi kommer även visa kommunens invånare att vi inte kan bromsa oss ur denna uppförsbacke.

Marcus Svinhufvud (M)

Gruppledare barn- och utbildningsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel