Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Föreningen Haningekonstnärer hade premiär för årets utställningar

Föreningen Haningekonstnärer har öppnat en ny utställning i Kyrkskolan i Österhaninge.

Lördagen den 8 februari ställde vi kosan till Galleri Kyrkskolan i Österhaninge. Det var premiär för årets utställningar. De kommer att gå av stapeln ända fram till den 23 augusti.

I lördags presenterades 2019 års nya medlemmar i föreningen Haningekonstnärer. Åtta nya medlemmar välkomnades med en tulpanbukett av ordföranden Christina Hassila.

Här visades verk i form av målningar, keramik, glas, blandteknik. Personligen avundas jag konstnärerna lite, som har förmågan att sätta pränt på sin fantasi på ett så här föredömligt sätt.

Jag ska nämna några av utställarna och de verk som tilltalade mig positivt. Sedan är det ju så, att varje människa har sin egen tolkning av projektet.

Maria Eklund målar i akvarell. Hon visar fem vackra tavlor, som alla har ett blomstertema men med olika titlar. I de här fallen talar rosen till åskådaren.

Bahar Faraz har i två stora verk i akryl, framställt hur hon upplevt “Sommaren i Dalarna”.

Hannan Alrikabi kommer från Jordanien. Hon har haft utställningar i Malmö samt utomlands i bland annat Florens och Singapore. Hon målar i olja på duk med ett robust och kraftigt utförande och utan motiv. Motivet “bara kommer” berättar hon.

Heli Puranen målar i akryl/mix. Hon har också en kraftig framtoning i sitt utförande. Tavlan “Böljande hav” är fantastisk, med “böljande” blå färger som karaktäriserar havets vatten, man kan riktigt “ta” på vattnet.

Kerstin  Zetterman målar i akryl. Hon har tidigare varit sjuksköterska. Hon kallar sig “målande pensionär”, eftersom hon nu får mera tid för sin utövning inom konsten. Som debutant har hon stort anlag för sin konst. Jag blev lite “förförd” av “Middagshetta”, där fåret med sitt lilla lamm svalkar sig i skuggan bakom boden. Så fint och med härliga färger Kerstin arbetar även i keramik och har “avbildat” sin egen katt Zingo, som vilar sig, raklång på rygg.  De tre aporna med budskapen “kan inte tala”, “kan inte höra”, “kan inte se”, finns också avbildade i keramik.

Igor Solomko målar i en stil han kallar “puorpainting”, abstrakt målning i olja. Vi ser en sprakande färgkomposition i färgen “black kurant” med olika nyanser.

Lena Wallberg målar i akvarell och med blandteknik. Hon har målat i cirka två år och har alltid tyckt om att teckna. Hon visar fyra  akvareller, varav en heter “Tulpaner” och en annan är “Utsikt från fören”.

Cilla Adlercreutz arbetar i keramik och glas. Sedan 15-års åldern har hon varit intresserad av glas. Jag ska inte ge mig in på vad hon berättade om kemiskt kunnande i de olika kombinationerna i arbetet med glas. Men vackra föremål har det blivit. Bland annat “Grön vas med blad”, en vacker vas i keramik och med ett sirligt blad i glas. “Vridöronskoppar” är fina kaffe- eller tekoppar, där örat är vridet vid sitt fäste, en liten detalj som “gör” hela koppen.

Det här var en väldigt trevlig utställning. Fast dagen var grå, kände jag mig som pånyttfödd då vi lämnade galleriet. Så mycket vackra saker, så mycket kunnande, så mycket arbete, det kan bara bli positivt.

Lycka till alla nya medlemmar vid Galleri Kyrkskolan!

Anna Möllerfält

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Nynäshamns Posten Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel