Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Föreningsreferat: Rotary hjälpte till när skrot bärgades i hamnen

Nynäshamns Rotaryklubb medverkade när projektet Rena Mälaren gjorde en insats i Nynäshamn.

2018 startades det ideella projektet Rena Mälaren. Fram tills oktober 2020 har man bärgat: 15 ton blybatterier, 489 elsparkcyklar (drygt 14 ton), 1 bil, 1 motorcykel, ytterligare 55 ton av övrigt skräp.

Arbetet startades av Fredrik Johansson och dagliga verksamheten Främja.  Idag är det över 50 volontärer såväl under som över vattenytan som regelbundet är med. Rena Mälaren utför minst en städning i veckan, ofta fler.  

Projektets syfte är att få bort gifter från Mälaren/Östersjön samt att väcka opinion så att folk inte fortsätter att slänga sina sopor i vår vackra och ömtåliga vattenmiljö.

Vår slogan för Nynäshamns Rotaryklubb säger ”din lokala samverkan i en global organisation”. Det är känt att RI som är en global organisation har antagit i sitt arbete även att skydda miljön och vi från Rotary Nynäshamn försöker samverka och påverka med vår medverkan i möjligaste mån till vårt yttersta.

Vi i Nynäshamns Rotaryklubb har många duktiga eldsjälar till medlemmar som verkligen engagerar sig i miljöfrågor och därför har vi bestämt att satsa extra på sådana aktiviteter.

Vi har bland annat startat vårt deltagande och samarbete med olika aktörer runt om i Sverige och Baltikum i projektet som heter Rädda Östersjön.

Rädda Östersjön är ett väldigt avancerat projekt som kräver engagemang, tid och planering. Vårt första mål är att sommaren 2021 kunna visa Nynäshamnare och stockholmare hur viktig Östersjön är för oss alla genom att försöka få flaggfartyget ”Briggen Tre Kronor” på besök i vår vackra hamn.

Som första steget för att verkligen sätta igång med att uppmärksamma miljöfrågorna och hur viktigt det är att ha ett rent hav, deltog Nynäshamns Rotaryklubb på den planerade aktiviteten som föreningen Rena Mälaren var inbjudna till av Nynäshamns kommun, den 13 februari 2021. Där var vi med som assistans till dykarna, hjälpte till att dra upp all miljöfarligt skräp och avfall som dykarna kom upp med när havsbotten rensades i Nynäshamns gästhamn.

Vi fick verkligen se vad som döljer sig i vattnet nedanför bryggorna och havstrappan vid gästhamnen.

Enligt Fredrik Johansson , som startade projektet Rena Mälaren, tog de upp 120 kilo batterier, mest båtbatterier, 250 kilo bildäck och 250 kilo annat metallskräp. Här måste tilläggas att issituationen gjorde att de inte fick upp lika mycket skrot som de brukar.

– Vi brukar få upp mycket mer, på en dykdag brukar vi ta upp 1,5 ton tillägger Fredrik.

Georgios Tsiouras, president Nynäshamns Rotaryklubb

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Nynäshamns Posten Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel