Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förr fanns det toaletter på Nynäsbanans tåg – i dag får man kliva av och uppsöka skogen

Man ska inte bli nödig på Nynäsbanan, konstaterar signaturen "Det var bättre förr".

Anmäl text- och faktafel

Jag flyttade till Nynäshamn 1970. Den gamla Nynäsbanan gick mellan Nynäshamn och Stockholms central. Jag studerade då vid en yrkesskola i Stockholm och använde Nynäsbanan flitigt. Kommer inte ihåg att det var något problem med detta tåg.

Vänthallen i Nynäshamn var på vintern uppvärmd. På tågen fanns mjuka säten och vattenkaraff. Vagnarna var försedda med toalett och resan tog cirka en timme till Stockholm.

1973 ersattes Nynäsbanans tåg med SL:s nya pendeltåg. På dessa tåg fanns inga toaletter och med tiden togs vänthallarna bort. Resan förlängdes nu med 10 minuter. Numera finns en toalett på Västerhaninge pendeltågsstation. Blir man nödig i dag på vägen får man stiga av och söka sig till närmaste skog.

För några år sedan blev det trängande behov av att besöka denna toalett i Västerhaninge. Väntade en kvart – hela tiden röd lampa. Jag sprang upp i gallerian i Västerhaninge utifall att det skulle finnas en toalett där, men enligt affärsbiträden fanns endast toaletten på pendeltågsstationen.

Sprang tillbaka. Fortfarande röd lampa. Väntade cirka 10 minuter. Och här kommer ett tips till andra trängande. Jag tog fram min husnyckel, knackade på dörren och sa ”kontroll” samtidigt som jag satte husnyckeln i låset. Upp gick dörren med en fart som vore den försedd med en springfjäder av bästa svenskt stål, och ut kommer en sömndrucken uteliggare som frågar ”har du en cigg?”.

Har du lämnat centralstationen i Stockholm på väg ut i myllret ska du på förhand veta var det finns toaletter. Det finns inte många.

Det var bättre förr

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel