Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förre SRV-ordföranden friad i hovrätten

Sven Gustafsson (M), tidigare ordförande i SRV Återvinning frias av en oenig hovrätt från anklagelser om brott mot aktiebolagslagen, som uppkom 2014 i samband med avskedandet att förre vd:n Robert Falck.

(S)-ledamöterna i SRV:s styrelse polisanmälde Sven Gustafsson eftersom de menade att han inte hade gett styrelsen tillräckligt underlag för att fatta ett så stort beslut.

I domen skriver hovrätten att de har förståelse för att Gustafsson inte ville lämna ut något skriftligt underlag, med hänsyn till ärendets känsliga natur. Detta innebar dock att kraven på en tillfredsställande muntlig redovisning ökade.

Utredningen har visat att frågan om entledigande aldrig var uppe till diskussion. Därmed är det klarlagt att Sven Gustafsson brustit i sin skyldighet att ge alla ledamöter tillfredsställande underlag, i enlighet med aktiebolagslagen.

Domstolen väljer dock att inte fälla Sven Gustafsson för brott. För att straff ska utdömas måste styrelseordförandens agerande framstå som klart olämpligt.

Det finns förmildrande omständigheter. Bland annat har Gustafsson sökt (S)-ledamöterna för informella möten.

Han har också sökt juridisk hjälp för att säkerställa att korrekt ordning följdes.

Hovrätten anser också att Gustafsson hade fog att anta att (S)-ledamöterna redan kände till huvuddragen i hans kritik av Falck.

Ett hovrättsråd och en nämndeman hade skiljaktig mening.