Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Forskare och allmänhet hjälper biodlare

Den 20-21 september anordnar Sotholms biodlarförening en planteringsdag på Berga Naturbruksgymnasium, dit allmänheten är välkommen. Även KTH deltar i projektet som ska studera hur en förlängd odlingssäsong påverkar honungsbin.

Bigården på Berga ska förses med en ny örtträdgård. Fruktträd med tidig blomning och örter som blommar sent om sommaren ska förlänga säsongen för bina i området.

– Jordbruket har blivit mer och mer monokulturellt. Man satsar exempelvis mycket på raps, som bara blommar en kort tid på sommaren. I år var juni blöt och kall vilket gjorde att bina hade svårt att samla nektar, sedan kom juli och brände sönder många skördar och den lilla mat som fanns kvar för bina. Det gör att bina kommer få svårt att klara vintern, säger Ove Andersson.

De senaste två åren har biodlarna på Berga förlorat sina bisamhällen (bina har troligtvis varit för få för att kunna hålla drottningen tillräckligt varm).

Binas pollinering fyller en viktig funktion inom jordbruket. Därför ska forskare från KTH hjälpa till att studera effekterna som en längre odlingssperiod har på bina på Berga.

Sotholms biodlarförening har fått EU-stöd. Växter för 80 000 kronor ska planteras under helgen som kommer. Samling sker på naturbruksgymnasiet klockan 10. Medtag spade.