Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förskingrare lurade Kyrkans Vänner

 
NP 90 år
Visa alla artiklar

1928 blåste en bankkamrer föreningar, företag och privatpersoner i Nynäshamn på stora summor pengar. Förskingringshärvan blev en följetong i NP under året.

Annons

I slutet av maj 1928 dömdes bankkamreren A V Strandberg i Nynäshamn till fängelse för förfalskning, förskingring och trolöshet.

Det blev slutpunkten för en härva som NP löpande under flera månaders tid hade rapporterat om. Strandberg hade för övrigt även blåst NP på pengar.

Såväl företag som privatpersoner blev lurade av kamrerens fifflande. Efter rättegången uppgick hans skulder till 155 000 kronor, vilket motsvarar över 4,3 miljoner kronor i dagens penningvärde.

Allra värst drabbades föreningen Kyrkans Vänner, en grupp engagerade medborgare som med ideella krafter samlade in pengar för att finansiera det som skulle bli Nynäshamns kyrka. Strandberg lurade föreningen på 37 296 kronor, vilket i dag motsvarar över 1 miljon kronor.

Även Nynäshamns Spritförsäljningsaktiebolag led stor skada. Strandberg drog i viss mån med sig spritförsäljningsbolagets kamrer Hjalmar Andersson i sitt fall. Men Andersson – som NP uttryckte viss sympati för – klarade sig undan med villkorlig dom.

Domen mot bankkamreren Strandberg blev däremot hård. Han dömdes till straffarbete i totalt cirka nio år.

Fler nyheter från 1928

Polisen i Nynäshamn kritiserades vid flera tillfällen för brutalitet och anmäldes även till JK. Polisen anklagades bland annat för att ha utsatt en anhållen ”för fullständigt onödig misshandel”.

Biljettsystemet på Nynäsbanan kritiserades för att i vissa fall vara inkonsekvent och svårbegripligt. ”Vår meddelare påstår att han icke kan skönja något system i den galenskapen”, skrev NP.

I valet till riksdagens andra kammare lade 992 av de 1 801 väljarna i staden Nynäshamn sin röst på Socialdemokraterna. I Sorunda fick Bondeförbundet flest röster.

Invånarna i vårt land fick för första gången möjlighet att ringa över Atlanten, då telefonlinjen mellan Sverige och USA öppnades officiellt.

Den brittiske bakteriologen Alexander Fleming upptäckte, av en slump, penicillinets bakteriedödande förmåga.

Musse Pigg dök för första gången upp på vita duken, i den första tecknade ljudfilmen ”Steamboat Willie”.