Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Försöket till en offentlig ursäkt är dålig tröst och på gränsen till provocerande

Svar till Patrik Isestad, NP 2 maj

Jag vet inte om det var taktik eller om det bara föll sig att man i NP samtidigt kunde läsa rubrikerna "Massflykt från kommunledningen – fem toppchefer säger upp sig" och "Nynäshamn ska bli Sveriges bästa kommunala arbetsgivare".

Jag har arbetat som chef i nästan hela mitt yrkesverksamma liv. Jag har vid flera av mina uppdrag arbetat just med utmaningar som du beskriver i din insändare. Jag kan med min bakgrund garantera dig Patrik Isestad, förändring nås inte med ord – det krävs aktiv handling! Jag tror dessvärre också att många av de medarbetare du nu offentligt försöker att be om ursäkt tycker att det är föga tröstande i paritet till det vissa av kommunens medarbetare har fått gå igenom och fortfarande faktiskt går igenom.

Du skriver "det som måste komma på plats och sätta sig är att vi skall ha en lyhörd ledning – som tydligt formulerar och följer upp uppdrag och uppgifter – då kommer dialog och samverkan kunna lösa knutar som uppstått". Jag håller helt med dig i sak men för att komma dit måste man till att börja med ta rekryteringsprocessen inom Nynäshamns kommun till en helt annan och högre nivå. Det skall inte på något sätt vara meriterande att i en chefsrekrytering "känna någon", kompetens för uppdraget måste styra!

Jag känner att jag i detta läge vill ställa mig tätt intill de medarbetare som bland annat finns bakom de 11 procent i våra sjukskrivningstal. Jag vill även ställa mig tätt intill de som du själv beskriver har ”motats till dörren”.

Om jag skall vara riktigt ärlig så är förtroendekapitalet förbrukat för länge sedan!

Jag tror faktiskt att de ser detta försök till offentlig ursäkt som en dålig tröst och faktiskt på gränsen till provocerande. Om jag skall vara riktigt ärlig så är förtroendekapitalet förbrukat för länge sedan!

Jag har inte varit aktiv i kommunpolitiken speciellt länge, men det jag ofta får till mig handlar just om bristande förtroendekapital. Nynäshamn behöver en nystart, en nystart där det inte skall vara meriterade att ”känna någon” för att anställas. En nystart där medarbetarna inom de kommunala verksamheterna faktiskt ser en förändring i sin operativa verklighet. För när du skriver "det är för djäkligt och jag gör allt i min makt att det från och med nu ska vara bättre" så hoppas jag att du inser vad du har skrivit. Dessa ord är det många medarbetare som faktiskt tolkar som ett rent löfte.

Men fakta och statistik i ryggen skulle jag ödmjukt inte skriva dessa ord. Varför? Jo, för att både medarbetarna och Nynäshamns kommuns invånare sedan länge har fått nog av just tomma löften.

Utan dessa medarbetare kommer de kommunala verksamheterna att stanna och den resurstillströmning vi är i behov av kommer att utebli. Detta kommer att få allvarliga konsekvenser.

Fem av kommunens högre tjänstemän har nyligen på ett eller annat sätt lämnat sina uppdrag, vilket är alarmerande i sig. Men det som är än mer alarmerande är att många av de medarbetare som arbetar operativt faktiskt signalerar att de har fått nog. Och en sak är säker, utan dessa medarbetare kommer de kommunala verksamheterna att stanna och den resurstillströmning vi är i behov av kommer att utebli. Detta kommer att få allvarliga konsekvenser.

Till sist, Patrik Isestad, så håller jag med dig om att vi tillsammans måste arbeta för en bättre framtid för Nynäshamns kommun. Men då måste man först se med ödmjukhet på den operativa verklighetens fakta. Fakta som i dag säger att vi faktiskt rankas av kommunens företagare till en bottenplacering i Svenskt Näringslivs mätning. Vi har också kraftigt stigande sjukskrivningstal framför allt inom skola och omsorg. Enligt statistiken för nöjd regionindex där en av frågeställningarna är ”hur väl uppfyller din kommun dina förväntningar på en plats att bo och leva på?” hamnar vi på en betydligt lägre poäng än medelpoängen i regionen. På en skala mellan 0-100 befinner vi oss på 55 poäng. Denna plats i rankningen lär knappast bli bättre i takt med att till exempel Stora Vika skola plötsligt stängdes.

Det gäller att tillsammans – och framför allt ödmjukt – arbeta med rotorsakerna till det läge vi befinner oss i. Det hjälper föga att försöka be om ursäkt eller skriva tomma löften i NP, för medarbetarna inom kommunen, företagarna och Nynäshamns invånare förväntar sig handling i dessa för Nynäshamn viktiga frågor.

Anders Karlsson (M)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel