Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Första rasistiska dödsmisshandeln

 
NP 90 år
Visa alla artiklar

Midsommaren 1986 hände något i Nynäshamn som chockade hela landet. 21-åriga Ronny Landin misshandlades till döds av rasister vid Nickstabadet.

Annons

Det var tunga rubriker i NP den 24 juni 1986. Några dagar tidigare – under en mycket stökig midsommaraftonskväll – hade 21-åriga Ronny Landin misshandlats till döds vid Nickstabadet.

Hela Sverige chockades av den grymma våldshandlingen där ett gäng unga män med kängor, rakade skallar och uppvikta jeans sparkade på den liggande Ronny och slog honom med en flaska. Han blev så illa skadad att han en kort tid därefter dog.

Det var tydligt att misshandeln hade rasistiska förtecken, något som inte varit så vanligt fram till dess.

Ronny Landin från Fellingsbro hade fått jobb i Nynäshamn och var på Nicksta med sina kompisar när de såg några personer med invandrarbakgrund trakasseras av ett gäng skinheads.

De gick emellan. Kompisarna lyckades fly, men Ronny blev nedslagen när skinheadsgänget riktade sin ilska mot försvararna i stället.

Tre av de män som varit med och misshandlat Landin dömdes senare för dråp i tingsrätten. De fick åtta års fängelse. Straffen sänktes dock av Svea hovrätt.

En av dem som dömdes mot sitt nekande var Klas Lund som några år senare startade den rasistiska rörelsen VAM, Vitt ariskt motstånd. Han blev också senare ledare för den nazistiska rörelsen Svenska motståndsrörelsen.

Ett annat mycket aktuellt ämne år 1986 var frågan om det så kallade NEX-kombinatet som planerades vid Norvik i Nynäshamn. Ett kombinat är en stor industrianläggningen som tillverkar olika produkter av samma råvara, och tanken var att man i Nynäshamn bland annat skulle bygga en förgasningsanläggning för fossila bränslen. Planerna hade funnits ända sedan 1970-talet.

Tre gånger sköt kommunpolitikerna på beslutet, men den 28 februari 1986 sa kommunfullmäktige i Nynäshamn nej till en folkomröstning, och samtidigt ja till projektet. Enorma byggnationer skulle göras och i april 1986 begärde NEX in anbud på byggandet av kombinatet. Endast fyra företag i världen ansågs vara så stora att de klarade av uppdraget.

I en tjock annonsbilaga i NP sommaren 1986 försöker man sälja in kombinatet till nynäshamnarna. Där berättas hur man i anläggningen skulle kunna utvinna elkraft, för att säkra elförsörjningen när kärnkraften nu skulle avvecklas mer och mer.

Men NEX-projektet blev aldrig av, utan gick i graven på 1990-talet efter årtionden av planering. Protesterna hade under resans gång varit många och högljudda, bland annat den lokala ”Aktionsgruppen för ett kolfritt Nynäshamn”.