Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Första spadtaget till nya infartsleden

 
NP 90 år
Visa alla artiklar

År 1998 fick nynäshamnarna äntligen se arbetet med den nya infartsleden starta. Spaden kunde sättas i marken tidigare tack vare att Nynäshamns kommun lånade ut pengar till Vägverket.

Annons

Nynäshamns kommunalråd Tommy Söderblom (S) höll i spaden när första spadtaget för den nya infartsleden togs i november 1998.

Vägen var kostnadsberäknad till 123 miljoner kronor, pengar som Vägverket inte skulle ha förrän år 2002-2003. Pengarna förskotterades då som ett räntefritt lån från Nynäshamns kommun, vilket gjorde att vägbygget kunde starta redan 1998.

– Det ska ni ha tack för, sa vägdirektör Hans Rode i sitt tal vid spadtagsceremonin.

Annan viktig infrastruktur höll också på att växa fram. När internet slog igenom i mitten av 1990-talet fick det snabbt fler och fler användare. I Stora Vika startades kursen ”Internetkafé för mammor”.

Skolan hade en eller två datorer per klass och eftersom utrustningen stod oanvänd kvällstid tänkte man att den borde användas även kvällstid.

Och det fanns en tanke med att kursen riktade sig just till mammor.

– Nu när allt fler människor i samhället lär sig att behärska datorer, är det viktigt att mödrar som går hemma med småbarn inte glöms bort”, sa Stora Vika skolas platschef och utvecklingsansvariga, Kerstin Pernbink till NP.

Fler nyheter från 1998

Alexandra Zazzi från Ösmo vann tv-tävlingen Robinson.

Destination Gotland tog över färjetrafiken till och från Gotland.

Heta diskussioner fördes om komposteringsföretaget Rondecos etablering i Stora Vika. Under hösten 1998 sa regeringen ja till verksamheten, som gick ut på att omvandla hushållssopor och avfallsslam till gödningspellets.

22 villatomter vid vattentornet i Nynäshamn lades ut till försäljning. Det var första gången på 22 år som det fanns småhustomter till salu i tätorten.

Järnåldershuset vid Körunda i Ösmo invigdes.

Chefredaktören Matts Westman gick i pension efter 19 år med tidningen, och NP:s nuvarande chefredaktör Niklas Milberg tog över.

Rimi började planera för att bygga ut och byta namn till Ica Kvantum. Man började också planera bygget av ett parkeringshus i två våningar.

USA:s president Bill Clinton avvisade anklagelserna om att han skulle ha haft sexuella förbindelser med den unga praktikanten Monica Lewinsky i Vita huset.

En ny svensk lag kriminaliserade köp av sexuella tjänster från den 1 januari 1999. Innehav av barnpornografi kriminaliserades också.

Elisabeth Ohlson Wallins fotoutställning Ecce Homo, som framställer Jesus bland homosexuella, invigdes i september och väckte stark debatt.

63 ungdomar dog och över 200 skadades vid en brand i en festlokal i Göteborg. Fyra unga män dömdes år 2000.