Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Friare tillgång till pilsner krävdes

 
NP 90 år
Visa alla artiklar

Motboken och tillgången till alkohol var ett återkommande ämne för NP under 1929, som också var året då grundstenen för Nynäshamns kyrka lades.

Annons

1929 krävdes en så kallad motbok för att få handla sprit och beroende på kön, civilstånd och inkomst fick man sig olika ranson tilldelad. Detta gav upphov till både nyheter och debatt.

Exempelvis skrev NP den 26 april att Södertälje Tidning for med villfarelser när man hävdade att det var lätt att i Nynäshamn få extra tilldelning av sprit. Det var det alls inte, hävdade NP och hänvisade till Kungliga majestäts kontrollstyrelse och dess senaste inspektion av Nynäshamns spritbolag.

NP slog också fast att i Nynäshamn ansåg man ”att kontrollstyrelsens osmakliga och alltför talrika förordningar tillämpas alltför rigoröst”.

Alkohol var allmänt på tapeten i NP detta år. Den 7 juni annonserar och propagerar Svenska bryggareföreningen för maltdryckernas förträfflighet. Öl är hygieniskt, slog bryggareföreningen fast och krävde i ett upprop ”friare tillgång till pilsner”.

Grundstenen till Nynäshamns kyrka lades i månadsskiftet juni-juli 1929. Ett kopparskrin med föremål som fotografier av byggnadsritningarna, psalmbok och en Bibel löddes igen och murades in i kyrkogrunden vid ceremonin.

Fler nyheter från 1929

Kommunfullmäktige i Nynäshamn fattade beslut att bygga ett ålderdomshem (gamla Rosengården, nuvarande Nynäsgården) med plats för 20 personer, varav tre platser var vikta för Musköbor och en plats för Toröbor. Övriga 16 platser skulle tillfalla Nynäshamnsbor.

Den stora depressionen inleddes med börskraschen på Wall Street under den så kallade svarta torsdagen.

De från Sovjetunionen hemvändande 881 Gammelsvenskbyborna (ättlingar till estlandssvenskar, som förvisats från Dagö i Estland till Ukraina) anlände till ett festsmyckat Trelleborg.

Socialister och kommunister ställde in förstamajdemonstrationerna i Stockholm till följd av ett intensivt snöslask.

Midsommaren i Sverige förflöt under två dagars stritt regn, kyla och storm. Göteborg och delar av Skåne uppvisade nederbördsrekord.

En svensk sakkunnigkommitté lade fram ett förslag om sterilisering i ”rashygieniskt och socialt syfte”.

Ernst Rolf-revyns svarta stjärna, Little Esther, vägrades servering på restaurang Brända Tomten i Stockholm på grund av sin hudfärg.

Tarzan och Tintin debuterade som seriefigurer.

Ljudfilmen hade svensk premiär i Stockholm med den amerikanska filmen Hans hustrus ära. Den amerikanska filmutmärkelsen Oscar utdelades för första gången.