Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Funktionshindrade förlorar sin assistans med myndighetens tuffare regler

Flera personer i Nynäshamn har förlorat sin rätt till personlig assistans och hastigt flyttats från sina hem till LSS-boenden. Liknande rapporter kom från hela landet under förra året då Försäkringskassan börjat göra hårdare bedömningar. Samtidigt har arbetsbördan på kommunen ökat.

Många har beskyllt regeringen som i sina direktiv inför 2016 skrev att ”Försäkringskassan ska bidra till att bryta utvecklingen av antalet timmar inom assistansersättningen”. LSS-handläggare och lokala politiker i Nynäshamn som NP har varit i kontakt med pekar dock på att ny praxis från förvaltningsdomstolen är grundorsaken.

Med domstolens nya bedömning har många personer med fysiska åkommor som andningssvårigheter och epilepsi, men som i övrigt klarar sina grundläggande behov, fallit utanför vad som ger rätt till assistans. Detta trots att deras åkommor kräver aktiv tillsyn.

Därmed har många personer som tidigare haft personlig assistent i hemmet fått avslag hos Försäkringskassan och i stället hamnat hos kommunen. Kommunen ansvarar för dem som har behov av mindre än 20 timmars assistans i veckan och Försäkringskassan tar vid ovanför den gränsen.

– De här personerna kan inte bo själva. De kommer inte att klara sig med hemtjänst som gör punktinsatser. Då finns bara alternativet särskilt boende kvar, säger Marie Tyglare, gruppchef för LSS-handläggningen på kommunen.

Hon påpekar att dessa personer inte blir utan omsorg, eftersom de fortfarande behöver stöd för att leva ett anständigt liv. Där får kommunen kliva in och erbjuda alternativ till den personliga assistansen.

– Det man lider mest av är att det blir så omvälvande livsförändringar för de här människorna. Det är svårt att ställa om eftersom vissa har haft assistans i 20 år.

Trots det har flera av dessa personer varit nöjda i slutändan, menar Tyglare, eftersom flytten till ett LSS-boende ändå innebär att man kommer till ett socialt sammanhang.

Nynäshamns LSS-handläggare har på grund av förändringarna märkt av en större arbetsbörda. Marie Tyglare menar att det inte hade varit lika svårt att handskas med om de hade haft möjlighet att kommunicera med Försäkringskassan. Men på grund av sekretess får kommunen inte veta vilka som förväntas få avslag och därmed blir deras ansvar.

– Vi vet att Försäkringskassan i dagsläget har 42 ärenden i Nynäshamn. Kanske ger de avslag till två eller kanske till 20, vi har ingen aning, säger hon.

Avslagen är samtidigt en dyr affär för kommunerna som nu måste bekosta omsorg som staten tidigare stod för.

Fakta: Domstolens ändrade praxis

Enligt en dom från högsta förvaltningsdomstolen i juni 2015 blev så kallad aktiv tillsyn inte tillräckligt för att en person skulle berättigas personlig assistans. I det aktuella fallet gällde det en person som behövde tillsyn på grund av sina lungproblem. I övrigt klarade dock personen sina grundläggande behov, så som att äta, klä på sig och gå på toaletten.

Domstolen ansåg att lungproblemen inte omfattades av lagen och därmed inte berättigade den assistans hen tidigare hade fått. Därmed medföljde att fler liknande fysiska åkommor som kräver aktiv tillsyn inte längre skulle bedömas som grund för rätt till assistans. Förutom lungsvårigheter kan det till exempel röra sig om personer med epilepsi.