Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Funktionshindrade har egen arbetsförmedling

Strax före jul skrev NP om Robin, Angelica och Alfredo, tre ungdomar i 20-årsåldern med diagnosen adhd. De har inga skolbetyg och ingen praktik eller arbetslivserfarenhet att visa upp. Med deras förutsättningar är det svårt att konkurrera om jobben på en arbetsmarknad där ungdomsarbetslösheten är skyhög. Men det finns viss hjälp att få.

För att hjälpa ungdomar med funktionsnedsättningar att komma ut på arbetsmarknaden finns en särskild arbetsförmedling, Unga Funktionshindrade som ligger vid Globen. Förmedlingen har handläggare med lång erfarenhet som bara jobbar med unga funktionshindrade. Den arbetssökande får individuell handledning till skillnad från en vanlig arbetsförmedling där man vill att var och en ska klara sig själv så långt som möjligt.

– Det vill vi också, men ibland är det svårt. De flesta som kommer till oss har aldrig varit ute i arbetslivet, säger Ann-Kristin von Euler, chef för arbetsförmedlingen Unga funktionshindrade.

– Våra handläggare är duktiga på att se vad som behövs för att kompensera för det funktionshinder som man har, säger hon.

Arbetsförmedlingen Unga Funktionshindrade tar emot ungdomar upp till 25 år. Ungdomarna remitteras till den särskilda arbetsförmedlingen via någon myndighet eller hemkommunen. Särskolan är ett exempel. Det medicinska underlaget ska vara klart vid första besöket.

– Vi kartlägger vad personen vill arbeta med, vilka möjligheter personen har för att kunna arbeta. Vi kartlägger också vilka begränsningarna är och kompenserar för dem med olika hjälpmedel, säger hon.

Oftast börjar man med praktik i en butik, på ett lager eller på dagis. Om arbetsgivaren blir intresserad kan det leda till en anställning med lönebidrag vilket innebär att staten betalar en del av lönen till arbetsgivaren. Det är den vanligaste formen av anställning, berättar Ann-Kristin von Euler. Lönebidraget trappas ned vartefter personen presterar bättre.

Arbetssökande som har behov av individuellt stöd kan få hjälp av en så kallad sius-konsulent, särskilt introduktions- och uppföljningsstöd. Sius-konsulenten är med på arbetsplatsen för att göra introduktionen så smidig som möjligt.

– Man pekar på vad som krävs i arbetssituationen. Det kan handla om att passa tider, hur man klär sig och så vidare.

Arbetsförmedlingen Unga Funktionshindrade jobbar med ungdomar och arbetsplatser i hela länet.

– Det är viktigt att man kommer hit för att vi ska kunna hjälpa till. I undantagsfall kan vi komma ut till den arbetssökande.

Arbetsförmedlingen hjälper cirka 25 ungdomar per månad till ett arbete. Det är bra siffror, säger Ann-Kristin von Euler. För närvarande är 900 personer inskrivna och det kommer 10-15 nya arbetssökande i månaden.

I Nynäshamn pågår KomAn-projektet, ett samarbete mellan flera södertörnskommuner, som också ska hjälpa personer med funktionshinder in i arbetslivet. Projektet har beviljats 40,5 miljoner kronor i EU-stöd. Kommunerna samarbetar med Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Landstinget, näringslivet och så kallade brukarorganisationer.