Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fyrfota vänner bra för hälsan – Ung-redaktionen om bandet till våra djur

 
NP:s ung-redaktion
Visa alla artiklar

”För mig är ridning så mycket mer än bara motion. Hästarna ger mig kraft och lojalitet. De är som energiladdare.” Så beskriver ryttaren Christine Björnsdotter bandet mellan häst och människa.

Många tror att ridning bara är en aktivitet för att få motion. Dessutom tror många som aldrig har ridit att man varken tränar styrka eller kondition när man rider, utan ser det bara som en hobby. Men där tror de fel.

Man får ut så mycket av ridning. Först och främst får man styrka och kondition, samt en gemenskap med dem i stallet och de som rider. Sist men inte minst får man det där speciella bandet med hästen. Det som är så svårt att förklara.

– Hästen är en bästa kompis, en energikälla, något magiskt, ett lyckopiller, som en terapeut på sitt eget sätt, säger Christine Björnsdotter.

Hästen är en bästa kompis, en energikälla, något magiskt, ett lyckopiller, som en terapeut på sitt eget sätt.

Naturligtvis kommer det inte automatiskt. Talesättet ”man får det man ger” stämmer in på hästar. Visar man kärlek till hästen, får man dubbelt så mycket kärlek, lojalitet och tillit tillbaka. Det är som att hästen förstår att man tar hand om den och tar tillvara på alla stunder den får för att ge tillbaka.

Det här bandet kan man så klart hitta även hos andra djur, till exempel hos hundar. På det sättet är hundar och hästar lika, med lojalitet, tillit, omtänksamhet, kärlek och vänskap som delas mellan matte/husse och djur. Så klart beror det på relationen mellan dem, men här har man potentialen och kapaciteten att kunna bilda det starka band som gör husse/matte och djur oskiljaktiga.

– Hästen känner hur man mår och vilket humör man är på. Det är då hästens magi kommer fram. Har man en dålig dag är det som att hästen vet hur det är ställt och respekterar ryttaren utan att kräva ett dugg tillbaka. Jag upplever att ju svagare man visar sig desto mer styrka visar och ger hästen. Även bra dagar gör hästen dem bättre på alla sätt och vis! säger Christine Björnsdotter.

Man skulle kunna säga att hästen har en känslobarometer och väger upp ens humör till det bättre. Alltså är hästen och människan en oslagbar duo där man står vid varandras sida i vått och tort.