Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Giftig debatt utvecklades till ”ödesfråga”

Artikel 90 av 93
NP 90 år
Visa alla artiklar

1978 dominerades NP:s rapportering av planerna på förbränning av miljöfarligt avfall i Cementas ugnar i Stora Vika. Samma år stängde Hotell Nynäs igen.

Möjligen med undantag för ishockey (Nynäs Hockey tog åter plats i division 1) upptog Stora Vikas framtid mest spaltmeter i NP år 1978. Frågan var komplicerad.

Å ena sidan var många Vikabor oroliga för miljökonsekvenserna om förbränningen av giftigt material skulle hamna hos Cementa i Stora Vika – å andra sidan såg många den utvecklingen som enda chansen att rädda jobben på orten. Det rörde sig om så många som 130 anställda.

”Ödesfrågan” avgjordes genom att regeringen slutligen beslutade att förbränningen skulle förläggas till det konkurrerande alternativet: Sakabs anläggning i Norrtorp.

Den 3 maj utsattes guldaffären Hultins, på Centralgatan i Nynäshamn, för den största kuppen mot en butik i Nynäshamns historia. Vid inbrottet blev butiken av med gods för 400 000 kronor, vilket motsvarar drygt 1,5 miljoner i dagens pengavärde.

20 personer blev utan jobb och Nynäshamn blev utan sitt enda hotell och enda krog när Hotell Nynäs, mitt emot färjeterminalen, stängde igen i december, skrev NP. Senare öppnades dock Nynäs krog i lokalerna.