Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Glade kocken ordnar julafton även i år

Det blir julafton på Balder även i år. Det är nionde året som Micke Salminen bjuder in ensamma till gemensamt firande med julbord, dans och klapputdelning på Balder i Nynäshamn.

Annons

Medan många samlar familj, släkt och vänner inför den stundande julhelgen är det inte ovanligt att andra sitter ensamma. För dem kan julen vara svår. Det började Micke Salminen, för många bekant som Glade kocken, råda bot på för nio år sedan då han bjöd in ensamma till en jul i gemenskap. Det blev succé och tacksamheten fann inga gränser. Numera kommer runt 200 personer som äter av det dignande julbordet, lyssnar till Nynäs Kustband, dansar och får en julklapp av tomten.

– Det är fantastisk stämning! Man äter, dansar och umgås och det är människor i alla åldrar som kommer. Temat är "sitt inte ensam i jul", säger Micke Salminen.

Firandet startar klockan 10.30. Då är julbordet dukat och representanter för Röda Korset och Nynäshamn, Ösmo och Torö församlingar finns där och jobbar ideellt. Klapparna kommer från lokala företag och från privatpersoner som lämnar presenter.

– Många har virkat och lämnar in. Det är så fantastiskt gulligt! Vi har redan börjat få in en del klappar. Har man något till övers får man jättegärna lämna in det på Balder.

Det är mycket jobb kring julfirandet, berättar Micke Salminen. Men blickarna, känslorna och allt han får tillbaka gör det värt varje timme.

– Det är så starkt. Det är tack vare allas engagemang som det fungerar.

Julbordet har ett självkostnadspris på 100 kronor. Har man inte råd betalar man ingenting.