Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gotlandsbåten fastnade i isen

 
NP 90 år
Visa alla artiklar

1942 började med kolbrist, rekordkyla och fastfrusen Gotlandsbåt. Men året innehöll också premiären av ”Barnens dag” som återkom under flera decennier.

Annons

Vintrarna 1940 och 1941 hade varit tuffa, men i februari 1942 slogs köldrekord i hela Sverige.

För sjötrafiken var kylan förstås besvärlig. Gotlandsbåtarna kunde emellanåt inte köras alls, och i NP den 6 mars skämtar båten Visbys styrman om att besättningen nästan tänkte mantalsskriva sig i Nynäshamn, efter en långvarig infrysning.

Den 5 mars 1942 fastnade Gotlandsbåten S/S Drotten i skruvis utanför Landsort. Enligt en kvällstidning ska den ha varit nära att försvinna ner i isen, men kapten Rubarth dementerade det hela i NP (6 mars). Han berättade att det bara ”nästan såg ut som” att Drotten skulle sjunka. Passagerarna fick i alla fall ta bagaget och gå över isen till statsisbrytaren Ymer.

1942 var också året då det första ”Barnens dag” anordnades i Nynäshamn. Traditionen hade funnits i Nynäshamns barndom, men inte sedan 1913 hade arrangemanget ordnats. Dagen bjöd på dräktparad med barn som klätt ut sig, och fantasifullt dekorerade vagnar från till exempel affärsmän och föreningar.

Kriget var ständigt närvarande och den 24 september slog en luftballong ner cirka 400 meter från Björsta. Det var en engelsk propagandaballong, med skrifter på tyska till det tyska folket, som hade hamnat fel efter en storm. Den var dessutom försedd med en sprängladdning som skulle utlösas för att propagandabladen skulle frigöras. Ballongen fördes bort av militär.

Andra nyheter från 1942

Nynäshamns motorbåtsklubb firade tioårsjubileum och NIF firade 25.

Nynäshamns kvinnliga bilkår bildades.

En barnklippning kostade 1 krona hos Zetterströms herrfrisering på Fredsgatan 12. Frisörsalongen finns kvar än i dag.

Ett stickspår av järnvägen diskuterades, längs Grönviksvägen till ”industriområdet”.

Köpingen började fundera på att söka stadsrättigheter (NP 22/5).

Nynäshamns vattenverk invigdes (NP 7/8).

25 personer fick vardera 10 kronor i böter vid tinget i september, efter att ha cyklat efter mörkrets inbrott utan lykta (NP 11/9)

Norska judar började deporteras till Polen. Deportationerna av judar till Auschwitz inleddes.

Sovjetiskt flyg bombade av misstag Borgholm på Öland (24 juli).