Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gotlandsfärjornas bogportar svetsades

 
NP 90 år
Visa alla artiklar

Estoniakatastrofen den 28 september 1994 satte sjötrafikens säkerhet i fokus. I Nynäshamn granskades passagerarfartygens bogvisir.

Annons

Över 850 människor omkom när passagerarfartyget m/s Estonia, som var på väg från Tallinn till Stockholm, sjönk den 28 september 1994. Flaggorna på alla officiella byggnader i Nynäshamn vajade på halv stång dagen efter det som visade sig vara den värsta fartygsolyckan i Europas efterkrigshistoria.

Under räddningsinsatsen ute på Östersjön deltog en mängd fartyg men också tio helikoptrar, varav sex kom från Berga. NP intervjuade ytbärgaren Majron Andersson som var en av dem som vinschades ner från helikopter för att söka efter överlevande förmiddagen efter olyckan. Då fanns bara tomma livflottar och guppande tomma flytvästar, berättade hon.

Passagerarfartygens säkerhet hamnade i fokus när det stod klart att Estonias bogvisir hade lossnat i det hårda vädret. I Nynäshamn undersöktes Gotlandsbåten Graip och Baltic Lines Anna Karenina av Sjöfartsinspektionen. Fartygen fick smärre påpekanden för att höja säkerheten.

Kort därefter beslutade Sjöfartsverket att alla svensktillverkade fartyg med samma typ av bogvisir som Estonia hade, tills vidare skulle svetsas igen.

I Haverikommissionens rapport om olyckan konstaterades att Estonia sjönk så snabbt som hon gjorde på grund av de stora mängder vatten som kom in i fartyget när bogvisiret lossnade. Det 64 ton tunga, 9 meter breda och 12 meter höga bogvisiret togs upp efter olyckan. Det förvaras i dag på Muskö och tillhör Sjöhistoriska museet.

Estonias förlisningsplats är i dag klassat som en gravplats. Bakom Vasamuseet, på Djurgården i Stockholm, finns i dag den gravvård som hedrar minnet av alla de omkomna ombord.

Fler nyheter från 1994

Gång- och cykelvägen över järnvägen vid Nicksta i Nynäshamn byggs.

En ny dubbelingång till Konsumbutiken och Systembolaget vid Alkärrsplan invigs i juni.

NP berättade om ”butiksdöden”. Grödby livs, Handlar’n i Stora Vika och Bojens livs i Sandhamn lade alla ner under året.

Under en familjedag i Rappsta, där butiken Rimi låg (och fram tills helt nyligen Ica Kvantum), fick folk söka skydd när ”godisregnet” startade. Godiset släpptes nämligen ner från en militärhelikopter, och lufttrycket från rotorbladen gjorde att godbitarna blev till hårda projektiler.

Nynäs Ungdomsteater med ledaren Forrest Garret i spetsen, spelade Agatha Christies ”Tio små negerpojkar”. Bland skådespelarna fanns de blivande kommunalråden i Nynäshamn och Haninge, Meeri Wasberg och Daniel Adborn.

Musikfesten Lövstock firade 15 år med artisten Magnus Lindberg som dragplåster.

I fotbolls-VM i USA tog Sverige brons.

Svenskarna röstade ja till ett medlemskap i EU i november. I Nynäshamn var 50,7 procent för ett medlemskap och 48,5 emot.

Sju unga människor skjuts ihjäl i Falun i juni, av fänrik Mattias Flink. Han döms senare av hovrätten till livstids fängelse, men fick sedan sitt straff tidsbestämt och frigavs 2014.

Fyra unga dödas och tjugo skadas i ett skottdrama vid restaurangen Sturecompagniet i december. Tommy Zethraeus döms för mord och Guillermo Marquez Jara för medhjälp till grovt vållande till annans död.

Inbördeskriget i Rwanda pågick. I det folkmord som följde skördades närmare en miljon dödsoffer. I Nynäshamn anordnades insamlingar för att hjälpa offren.