Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gotlandstrafiken hotades av flytt

 
NP 90 år
Visa alla artiklar

Statens Transportråd föreslog 1985 att Gotlandstrafiken skulle flyttas till Oxelösund från Nynäshamn och Oskarshamn. Samtidigt utlovade Moderaterna att om de vann valet så skulle skattefri sprit införas på båten.

Annons

Kritiken mot Gotlandsbolaget var kraftig under hela 1985. Priserna var för höga, framför allt om man reste med bil. Det fick Moderaterna i Nynäshamn att reagera inför valet 1986.

”Moderaterna lovar att det skall bli andra båtar i gotlandstrafiken om regeringen i höst får moderatprofil. Skattefri sprit utlovas och att nuvarande monopol avskaffas är receptet på bättre trafik och ökad service”, skrev NP, fredagen den 19 juli 1985.

Enligt en undersökning som gjordes i samband med uttalandet visade det sig att båtarna skulle få 5 000 fler resenärer om skattefri sprit infördes.

Men samtidigt hade Statens Transportråd andra planer för Gotlandstrafiken. Man föreslog nämligen en utredning om att flytta all Gotlandstrafik till Oxelösund. Mottot skulle vara att göra trafiken effektivare utan att försämra den.

Men förslaget fick mycket kritik, framför allt från gotlänningarna, och trafiken går än i dag från Nynäshamn och Oskarshamn. Men hur hade Nynäshamn egentligen sett ut som stad om Gotlandstrafiken hade plockats bort från staden?

Fler nyheter från 1985

”Pendeltågseländet tycks slå alla rekord”, skrev NP. Januari och februari kantades av protester från nynäshamnarna mot SJ, som levererade tåg med förseningar och missade avgångar. Till råga på allt så körde ett pendeltåg ner i sjön Rudan vid Haninge station.

I april 1985 avvisades en ung polack av passpolisen i Nynäsham. I depression kastade han sig i vattnet från Polenfärjan och drunknade.

Nynäshamns kommun sade bestämt nej till flyktingar år 1985. ”Det räcker gott med de 25 kurder vi lovat ta emot”, menade kommunalrådet Svend Erik Larsen (S). Nynäshamnarna är inte vana vid invandrare, menade NP.

Antirasistknappen ”Rör inte min kompis” såldes flitigt bland ungdomarna i Nynäshamn i september 1985.

En efterlängtad sporthall invigdes i Sunnerby i Sorunda i november.